SPORT 2024-04-11 KL. 09:10

Premiär för ny tävlingsform

Av Jonny Andersson

Lokala idrottshjältar testar gränserna i modern fyrkamp inomhus. Trots slitsamma åtta bassänglängder, nio OCR-hinder och fem 600-meterslopp med laserskytte mellan varje löpning, hade Olivia Svensson och Janne Nauclèr roligt när de genomförde fyra av fem grenar i en modern femkamp på Sports Club.

Premiär för ny tävlingsform
NÖJD. Tidigare Vallentunabon Svante Rasmuson har tagit modern femkamp till Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Under fyra timmar i söndags genomförde 20 tuffingar inne på Sports Club fyra av fem moment som efter OS i Paris är den nya varianten av modern femkamp. Borta är då hästhoppning, men det som saknades i söndags var fäktning. Den delgrenen lovar Svante Rasmuson, förbundskapten, är med när tävlingen återkommer till Vallentuna.

– Anläggningen bidrar till en framtid för modern femkamp. Vi tappade många lovande aktiva under coronan. Ännu fler slutade när internationella förbundet tog bort hästhoppning, men jag hoppas att vi får fram en ny generation, säger den dubble olympiske medaljören.

Fruktade simmomentet

I mitten av förra veckan var Jan Nauclèr enda deltagaren från Vallentuna, fler från klubben tillkom sista anmälningsdagen.

– Jag förstår egentligen inte varför jag anmälde mig, jag kan ju knappt simma, sade ”Janne” då.

Samma simångest hade han i söndags förmiddag, med minuter till start.

– Värsta delgrenen. Men när klubben (Sports Club OCR, reds anm) arrangerar tävling vill jag ställa upp. Det är ju kul att det händer något och klubben behöver synas.

När Janne väl dykt från startpallen stod det klart att han inte mörkat. Han övergick tidigt till bröstsim och slet ont för att ta sig de 200 meterna. När han hade 75 meter kvar var klubbkamraten Staffan Wennerstad, från Sollentuna, i mål.

STARK. 800 meter var ingenting för tidigare simmaren Olivia Svensson. Foto: Roffe Andersson

Bytt sport

Om simning var Jannes fruktan var det tvärt om för Vallentunatjejen Olivia Svensson. Hennes badmössa pryddes av Täby Sim-emblemet. Hon hade simning på gymnasieschemat, men med coronan svalnade intresset och idag är hon mer inriktad på maratonlöpning.

– Om jag vetat om modern femkamp för fem år sedan hade jag satsat på det. Jag gillar variation i träning och tävling, säger 20-åriga Olivia som är tillsammans med Jakob Rasmuson, en av Svantes söner, som övergivit femkamp och enbart simmar.

OCR-momentet kändes i överkant enkelt. Det höll Lisa Lind, hinderbaneinstruktör på Sports Clubs, med om. Men för att få med fler moderna femkampare och inte gynna OCR:are, fick det bli en ”lätt” bana.

RÄTT ELEMENT. Med Linnea Stenson, t.h, som kontrollant svingar sig Jan Nauclèr i ett av nio OCR-hinder. Foto: Roffe Andersson

Tuffaste utmaningen sparades till sist. Om inte förr så nu är det begripligt vad skidskyttar har att bemästra. Att på löpband springa 600 meter, vända sig om och skjuta laserpistol är ingen lek. I princip alla blev liggande på golvet efteråt. En av flera som hade svårt att träffa måltavlans centrum var Olivia. Trots att hon civilt är säkerhetsvakt var hon inställd på det. Janne Nauclèr trodde sig ha fördelar i grenen och hittade var i pulsslagen han skulle knäppa av.

– Oavsett hur det skulle gå var jag säker på personbästa idag, det var ju premiär. Och jag drunknade inte, säger han leende och försäkrar att han ska ta simlektioner innan nästa start.

OSTADIGT. Med galopperande puls försöker Jan Nauclèr och Jan Riise hitta tavlans centrum.

Foto: Roffe Andersson