SPORT 2022-09-01 KL. 14:00

Rallyeliten kommer till Markim

Av Jonny Andersson

Rallyeliten kommer till Markim
FULL FART. I fjol vann Haninge MK:s Kalle Gustafsson YRC-Sprinten i en Ford Fiesta R5. I år blir han utmanad av förare som strider om SM-titeln. Foto: JAG JAGAR MATS FÖR ATT FÅ ETT NAMN

Vallentuna MK står inför ett av klubbens största arrangemang när fjärde deltävlingen i Rally-SM Grussprint nästa helg avgörs mellan Markim kyrka och Lena Gård.

Det har genom åren körts fort på Vallentuna MK:s klassiska tävlingssträcka mellan Markim Kyrka och Lena Gård. Den 10 september ges förutsättningar för att rekordtider krossas, detta då Vallentuna MK:s YRC-Sprinten uppgraderats till att vara fjärde och näst sista deltävlingen i ett SM.

– Rally-SM Grussprint är nytt sedan 2021 och även om det just nu är tävlingstätt tror vi att många som ligger bra till i sammandraget kommer hit. Därför har vi förlängt anmälningstiden, säger Mats Jägerhult i Vallentuna MK.

Mästerskapet avgörs i tre klasser: 4-hjulsdrivet, 2-hjulsdrivet och standard. Speciellt i 4-hjulsdrivna klassen är det tätt i toppen. Mattias Adielsson, Göteborgs MF har 45 poäng och han skuggas av Jonna Eson Brådhe, SMK Nyköping och Jonas Åkesson, Karlskrona AK som båda har 43 poäng.
Den 3,5 kilometer långa sträckan ska köras tre gånger och samtliga tre tider räknas för att få fram en vinnare. Mats Jägerhult och klubben har skissat på att det kommer närmare 80 bilar, taket är satt till 90 startande. Tävlingen tar cirka fem timmar, från från första start 11.00 till samtliga segrare är korade.

– Det brukar ligga på 70-80 deltagare i den här typen av tävling, säger Mats Jägerhult.

Några Vallentunaförare lär knappast återfinnas i startfältet. Klubben har fullt upp som arrangör. Det handlar om cirka 80 funktionärer.

– Någon i klubben kanske får köra, viktigast är ändå att vi arrangerar en bra tävling, säger Mats Jägerhult.

Sista deltävlingen i Rally-SM Grussprint avgörs den 8 oktober med Västerås MS som arrangör.


Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se