SPORT 2024-09-05 KL. 09:19

Rutinerade damer tränar volleybollens b-lag

Av Jonny Andersson

Vallentuna Volleys B-lag, i division 2, tränas denna säsong av Anna Tamilina uppbackad av eldsjälen Mia Nossent och förra säsongens tunna trupp ska breddas i samarbete med Täby Volley.

Rutinerade damer tränar volleybollens b-lag
TRÄNARDUO. Anna Tamilina (t.v) ska coacha Vallentuna Volleys B-lag tllsammans med Mia Nossent som har drygt 30 års klubberfarenhet. Foto: Tomasz Piwinski

Svensk volleyboll rider på en aldrig tidigare skådad våg. Må vara att herrlandslagets EM-silver 1989 var en enorm succé. Den enskilda insatsen kommer till korta i jämförelse med damlandslagets framgångar senaste åren med Isabella Haak som en världsstjärna. Till det adderas OS-guldet i beachvolley för Jonatan Hellvig/David Åhman och att nystartade herrlandslaget förra veckan skrällvann mot Spanien i EM-kval. Det lär gnuggas händer på förbundet.

Glad ordförande

Frågan är om framgångarna spiller ner på Vallentuna Volley – en av landets historiskt mest framstående klubbar på dam- och flicksidan. Ordföranden Torbjörn Edlund är supernöjd när han presenterar B-lagets tränarduo: Anna Tamilina och Mia Nossent.

– Jag kände verklig glädje när det var klart, säger han.

Anna Tamilina har bakgrund som spelare och tränare. I dag är hon inom sporten mest känd som domare. Hennes bredd ser ”Tobbe” Edlund klar tillgång i och han ser fram emot Anna Tamilinas teoripass.

LADDADE. I fjol blev VVBK:s unga B-lag "bara" femma i division 2, i vinter hoppas man utveckling med stöttning från Täby Volley. Foto: Tomasz Piwinski

Ingår samarbete

Anna är införstådd med att VVBK:s B-lag, med spelare födda 2002 till 2006, brandskattats senaste åren. Inför förra säsongen, efter att laget säsongen innan stått på tröskeln till division 1, lämnade ett knippe spelare. Trots att det då fanns 13 spelare registrerade var endast 6-8 spelare tillgängliga vissa matchhelger. Inför stundande säsong är ytterligare fem namn strukna.

Men planen är att VVBK och Täby Volley, som åkte ur division 2 i våras, ska hjälpas åt. Samarbetsformen är inte till punkt och pricka satt, därför vill Tobbe Edlund inte gå för långt i detta samtal. Hans optimism lyser ändå igenom.

– Det var lite jobbigt förra säsongen. Ändå kul sett till förutsättningarna, säger Elisabeth Hedin, 19 och antyder inte för ett ögonblick att det blir tuffare eller sämre i år.

Optimism förmedlar även Anna Edlund, truppens enda 02:a. Hon återvände förra säsongen till rektangeln efter ett uppehåll och ser fram emot att slåss i toppen av division 2-tabellen.

GLÄDJESPRIDARE. Under Vallentunas träningar hörs och syns Elisabeth Hedin och att spelartappen var motigt i fjol avfärdar hon med ett skratt. Foto: Tomasz Piwinski

– Anna verkar väldigt bra och seriös, tillägger hon.

Skapa trivsel

Anna Tamilina ser som viktigast att skapa relationer och bra stämning mellan tjejerna och tillskotten från Täby. Hon talar om mentalt arbete, att alla ska känna motivation, samt att ha en bra dialog med Björn Dahlberg, coach i Täby.

– Placeringsmål är en senare fråga.

Personligt viktig för Anna är Mia Nossent. Mia började i klubben som 10-åring. Det är 34 år sedan.

– Mia vägleder mig. Hon kan klubben och volleyboll, säger Anna Tamilina.

Klubben har ett väloljat damlag som konsekvent vinner division 1, men lika konsekvent avstår från att ta sig till högsta serien. I detta lag med meriterade före detta elitspelare har Mia Nossent en nyckelroll som kontaktperson, ”lekledare” och spelare. Nu tar hon dessutom en roll i B-laget som utöver egna träningar tränar med A-laget varje torsdag varje torsdag.

Vill påverka utvecklingen

– Jag tränar ungdomslag också, inleder hon. Man måste hjälpa till och nu vill jag vara med på sportens framgångsvåg. Ännu kan vi inte se att intresset för volleyboll ökar, men förhoppningsvis får vi in fler barn och ungdomar.

Och ledare?

– Ja, utan ledare fungerar det inte, säger Mia Nossent och med ett skratt tillstår att tiden får utvisa om hon tagit på sig för mycket.