SPORT 2021-08-12 KL. 16:19

Så blir Vallentuna Hockey ännu bättre

Av Uffe

Så blir Vallentuna Hockey ännu bättre

ISHALLSGLÄDJE. Vallentuna Hockeys ordförande, Mats Ferm, njuter av att se verksamheterna som pågår både i och utanför ishallen.
Foto: UFFE LINDEBORG

Fler omklädningsrum – Fysmöjligheter – En linje från junior till a-lag – Skapa bättre målvaktsintresse

Vallentuna Hockey går på is denna vecka och vi tar tempen på föreningen genom att snacka med ordförande Mats Ferm.

När vi träffas vid Nisses kiosk på måndagsmorgonen är redan flera lag på gång med övningar på löparbanorna.

Mats Ferm ser förväntansfull ut inför den kommande säsongen.

– Det har ju hänt mycket under det här året som varit. Bland annat har vi skapat nya möjligheter till omklädningsrum med bodar intill b-hallen. Detta har vi själva gjort, kommunen kommer förhoppningsvis hjälpa till mer senare.

En bra förening behöver rejäla möjligheter för de aktiva att träna. Vallentuna Hockey har ett samarbete på gång för att skapa nya möjligheter.

– Fysmöjligheterna är nästa stora grej som vi har. Vi kommer gå tillbaka till att använda Korpens lokaler. Vi kommer inte att slänga ut någon verksamhet, de kommer att finnas kvar. Vi kommer att samsas om lokalerna och samarbeta med Korpen.


igcaption>ARBETSGLÄDJE. Finns det något bättre än hockeymorsor?
Här kämpar tre av dem med att bre 150 smörgåsar till spelare som är på läger.
Foto: PRIVAT

Längtan till ishallen
Med andra ord har Vallentuna Hockey rustat rejält under pandemin när det gäller en del infrastruktur. När det gäller människor, aktiva inom föreningen, ser utmaningen lite annorlunda ut.

– Det verkar som att vi inte har tappat så många aktiva trots allt. Det kan bero på att vi har varit aktiva i arbetet under våren och uppstarten som är nu. Och det finns en längtan från folk att få komma in i ishallen.

Den känslan blev tydlig direkt på måndagsmorgonen.

– Vid åtta-tiden i morse stod det en drös med föräldrar utanför som längtade efter att få gå in i hallen. De vet att de får komma in men är ändå osäkra och vågar knappt gå in. De tycker att det känns nästan konstigt att gå in i en ishall för de har varit utestängda ett år. Men de längtar in. Nu när de sitter på läktaren sitter de på behörigt avstånd som de ska och tittar på sina barn. Den längtan tror jag faktiskt har gjort att vi inte har förlorat så jättemånga. Visst, en del har slutat, det har jag hört från lagen, men det är inte jättemånga. Och det glädjer mig verkligen.

Vågar du tro på att det blir en full säsong, utan pandemistopp?

– Alltså, jag ser inget annat. Där har jag verkligen tunnelseende. Jag ser verkligen inget annat alternativ. Om det inte blir det så är det ju en fullständig katastrof. Då har vi förlorat mycket, bland annat ekonomiskt. Det ska man inte sticka under stol med att bättre ekonomi gör vår idrott bättre. Om vi får flera medlemmar och fler möjligheter så kan vi skapa roliga saker inom idrotten, för barn, ungdomar och även våra seniorspelare. Det kanske inte är politiskt korrekt att säga att ekonomin har så stor betydelse, det har den faktiskt. Det är inte pengarna i sig som spelar så stor roll utan det är möjligheterna som de skapar.


igcaption>BESÖKSGLÄDJE. Hockeystjärnan Peter “Foppa” Forsbergs son, Lennox, (i blå tröja) är med på hockeylägret under
veckan eftersom han är och hälsar på sin kompis Oliver i Vallentuna.
Foto: UFFE LINDEBORG

Ökat intresse för juniorerna
Hur ser det ut idag i de olika delarna i föreningen?

–Ungdomslagen upp till U16 är vad vi kallar vår breddverksamhet. Där ser det ut som att de flesta fortsätter, med några enstaka fall som vi vet har lagt av, mycket på grund av att de inte har fått spela matcher.

– Sedan har vi J18 och J20 som är vår elitsatsning, det är stor skillnad på det och på ungdomslagen. J18 är i div 1 tyvärr, men nu har vi många som är intresserade av att spela för oss, mycket av det beror kanske på att vi har löst frågorna med omklädningsrum och fys.

I a-laget är tränarna kvar men det är stor omsättning på spelare.

Föryngrat a-laget
– Jag kan inte svara exakt på hur det ser ut för dem. Det är staben kring laget som har den yttersta kompetensen att avgöra hur det ser ut. Jag kan se att vi har många spelare med bra erfarenheter som exempelvis kommer från Hockeyallsvenskan.

Vad är skillnaden mot förra säsongens trupp?

– Vi har föryngrat truppen enormt mycket med spelare som har spelat på elitnivå i juniorhockeyn. Jag tror väldigt mycket på det här laget och tränarna. Sedan önskar ju vi i föreningen att vi har en linje som går från J18 och J20 till a-lag. Tränarna i de laget har börjat kommunicera mycket bättre än de gjort tidigare år. Viktigt att de lagen spelar samma typ av hockey och att tränarna har god kommunikation.

Äkta spelglädje
Intresset för att spela hockey bland yngre tjejer är stort men däremot har den äldsta årsklassen ingen målvakt.

– Utmaningen med tjejhockeyn är att behålla spelarna. Det är många spelare i flickor c, som är den yngsta årskullen.
– Man blir varm när man går in i deras omklädningsrum och ser de sitta ombytta och klara med en stor tandrad av leende under gallret. Det är fantastisk att se. De är 25-30 spelare. Superkul, men när de blir äldre har vi en utmaning. Äldre är inte lika intresserade av hockey. Vi har ungefär 15 spelare i flickor a, men de har inte ens en målvakt.

Inne i ishallen skiner Mats Ferm upp när han ser unga spelare på is. Och det är tydligt att ledarna på isen gillar föreningens ordförande, det märks inte minst på snacket vid båsen.

Det råder ett sunt mått av pirrande framtidstro inom föreningen. Kanske speglar det också av sig på resultaten för de olika lagen i vinter.