SPORT 2022-04-28 KL. 14:00

Så ska friidrottsåret bli lyckat

Av Jonny Andersson

Så ska friidrottsåret bli lyckat
KASTAR LOSS. Friidrottsklubben spänner musklerna inför kommande säsong. Foto: Roffe Andersson

Moa Granat har bockat av sitt nationellla seniorgenombrott och hoppas på en biljett till sommarens junior-VM i Colombia. För klubbkamraterna Lizette Carlsson, Elina Hellgren och Sanna Tollefors handlar 2022 om nästa steg och att ha marginalerna på sin sida.

Vallentuna friidrottsklubb står inför en spännande säsong. ”Dom tre”, som de familjärt kallas, skapade första rubriken när de 2019 sprang till sig SM-guld i F15 på stafettdistansen 3 x 800 meter.

Sedan dess har Lizette Carlsson, Moa Granat och Elina Hellgren sakta och tryggt utvecklats. Lizette och Moa har sedan stafettguldet halverat favoritdistansen medan Elina ska prioritera 2 000 meter hinder – i sig ett hinder.


Elina Hellgren. Foto: Roffe Andersson


– Det finns få hinderlopp, jag får åka långt för att tävla på distanser.

Grejen är att det krävs en fylld vattengrav och tävlingsarrangörerna är sparsmakade med att lägga ner merjobbet som krävs. Elina tog sig bland annat till Göteborg för ett lopp i fjol.

– Jag ska springa 800 meter och 400 häck för att få lopprutin, säger Elina.

400 häck är parradgren
400 häck är en VFK-distans. Här är Moa Granat och Lizette Carlsson konkurrenter. Moa har redan klarat övergången från 300- till 400 häck och vann SM och slutade trea i Finnkampen i fjol. För Lizette är det nytt med ytterligare 100 meter.

– På 300 hinner man inte få mjölksyra, det får man på 400, säger hon utan antydan till oro.

Att genombrottet kom på två varv och hon nu är nere på 400 häck var givet från början, menar hon.

– Jag har hela tiden trott att jag ska springa kortare distanser.

För att få snabbheten ska Lizette springa en hel del spintlopp.

– Mitt stora mål är världsungdomsspelen i Göteborg, 17-19 juni.

Vill till Colombia
Dit finns möjlighet att även Moa Granat tar sig, hennes drömtävling är dock juniorernas VM. JVM avgörs 1-6 augusti på arenan Estadio Olímpico Pascual Guerrero i Cali, Colombia.


Moa Granat. Foto: Roffe Andersson


Det glittrar till i Moas ögon samtidigt som hon konstaterar att hon har passet i ordning.
Moa Granat hade ett enastående 2021, dessförinnan var 2020 riktigt bra och hon hyllar stimulansen och konkurrensen inom klubben, inte enbart från Elina och Lizette utan från alla.

– Jag har alltid som mål att förbättra mig från ett år till nästa, säger Moa Granat, men undviker att prata om tiondelar.

Tränarna Helena Hellgren, Per Tollefors och Marko Granat, poängterar nogsamt att man håller nere på träningsdosen. Bland annat utifrån ett upplägg som Marko och Helena hämtat från Peter Eriksson som tränade Johan Wissman, svensk stjärna på 200- och 400 meter.

– Grundidén är att våra friidrottare inte ska träna för mycket och ändå ha en jämn och lätt uppåtgående resultattrend, säger Marko Granat.

Sanna vill putsa pers
Vallentuna FK har en tydlig löparprofil. En bryter mönstret: Sanna Tollefors. Sanna har fyra av fem klubbrekord i kastgrenar, nationellt är hon dock inte på elitnivå. Nu har hon hittat en tränare från Lidingö FK, Michael Welin och pendlar till Lidingö. Och till Västerås.

Slägga är huvudgrenen. 45,37 är personliga rekordet och hennes strävan 50 meter. Efter att ha dragits med en skadad fingersena i fjol, ser Sanna 50-strecket som möjligt.

Än mindre är marginalen till snyggare ”pers” i diskus och kula. I diskus fattas två meter till ett rekord över 30 meter. I kula har hon stött 9,97.

– Jag har egentligen släppt kula och diskus, men det är gränser värda att ta sig över. Med ny tränare har jag fått nytändning, så vi får se, säger Sanna Tollefors.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se