SPORT 2023-02-02 KL. 08:35

Så vill Ylva Mozis (L) utveckla fritidssektorn

Av Jonny Andersson

Så vill Ylva Mozis (L) utveckla fritidssektorn
NYTT ANSVAR. Ylva Mozis (L) är ny som ordförande för fritidsnämnden, men hon har erfarenhet från topp-positioner i andra nämnder. Foto: Roffe Andersson

”Smekmånaden” är över för Ylva Mozis (L), ny ordförande i fritidsnämnden och till årets första nämndmöte lär hon plantera några av partiets vallöften som satsningar på fritidsgårdarna, möjligheterna till bättre friluftsliv och mer specifikt en fotbollshall.

I dag, den 2 februari, axlar Ylva Mozis uppdraget som ordförande i Fritidsnämnden. Inför nämndens första möte 2023 har Ylva Mozis bland annat varit ute med kommunens fältare, besökt fritidsgårdarna Mega och Haket, hälsat på i Träffpunkten på Allévägen samt suttit ner med Petri Peltonen, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningarna.

– Jättespännande, säger Ylva Mozis och fokuserar på förrförra veckans nattvandring med fältarna.

– Vallentuna är en förhållandevis trygg kommun, bland den lägsta brottsligheten i Stockholms län. Men vuxna behövs där ungdomarna är. Sedan handlar det inte bara om brottslighet, fältarnas närvaro är en trygghet för ungdomarna, tillägger hon.

Känslan är att det inom politikerkåren är mindre viktigt att tilldelas ordförandeposten i fritids- och kulturnämnden och en snabbtitt på tillsättningen i Storstockholm ger vid handen att det är här ”mindre stödpartier” bereds plats.
Idrottsrörelsen är kanske luttrad, i vart fall blev det inget ramaskri när Jakob Forssmed (KD) som prisutdelare på idrottsgalan titulerade sig socialminister, trots att han även har idrottsfrågor på sitt bord.

Ylva Mozis opponerar sig inte mot bilden. I stället är hon tydlig med att Liberalerna i Vallentuna kommun ville åt ordförandeposten i just fritidsnämnden.

Önskar en fotbollshall
– Vi prioriterar skola, utbildning och civilsamhället; det vill säga det som sker när barnen gått hem från skolan. Det är viktigt för oss att unga får en bra start i livet. Fritid är viktig och idrottsrörelsen spelar en viktig roll. Och vi, liberaler, fick även ordförandeposten i Utbildningsnämnden, säger Ylva Mozis, som har en bakgrund som friidrottare och basketspelare under ungdomsåren i Täby.

Liberalerna var det parti som tog upp sakfrågor kring utvecklandet av kultur och fritid inför höstens kommunval.
Ett vallöfte är en fotbollshall.

Är det aktuellt under mandatperioden?
– Ja, vi vill ha en fotbollshall. Men det är något vi behöver förhandla om med andra partier. Så jag kan inte lova det.

Vill stötta föreningarna
Fritidsförvaltningen gjorde för ett år sedan en sammanställning av föreningslivets situation, delvis kopplat till konsekvensen av pandemin. Den visade att flera föreningar tappat ideella krafter. Ylva Mozis har varit friidrottstränare, suttit i föreningsstyrelser, dock inte inom idrottsrörelsen, och har vänt hamburgare och sålt ljus för att stötta egna barnens lag.

– Det är så viktigt att vi är med och hjälper till. Det kanske låter banalt, men jag, vi, vill att fler ska ha roligt på fritiden. Vi vill stötta föreningarna och ge dem bättre och större möjlighet att ta emot ungarna. Hjälpa dem som inte har tillgång till idrott, eller andra aktiviteter i dag. Även dem som inte är idrottsintresserade.

Ylva Mozis fanns bland åhörarna under evenemanget ”Idrottens Samhällsnytta” i Vallentuna kulturhus härom veckan. Föreläsningarna berörde bland annat utanförskap och betydelsen av förebyggande arbete som samhällets ideella bidrar till.

– Evenemanget och de fyra talarna förstärkte min syn på idrott och förebyggande arbete. Barn och ungdomars fritid är en av de viktigaste byggstenarna i att bygga ett tryggt samhälle. Därför ville vi ha en viktig roll i Fritidsnämnden, säger Ylva Mozis.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se