SPORT 2021-05-20 KL. 13:15

Sporten som fortsätter göra succé under pandemin

Av Daniel

Sporten som fortsätter göra succé under pandemin

NÖJD KLUBBDIREKTÖR. Neil Fosset ser ett fortsatt stort intresse för att spela golf på Vallentuna GK.
Foto: ROFFE ANDERSSON

När stora nationalsporter som fotboll och ishockey fått stå åt sidan, när pandemin satt fart förra våren, var det en annan sport som fick en pånyttfödelse - golfen.

Sedan dess har intresset för sporten bland Vallentunaborna bara ökat och ökat och klubbdirektör för Vallentuna Golfklubb, Neil Fossett, ser inget stopp.
– Vi förväntar oss ett lika stort tryck i år igen, säger han.

Det verkar inte finnas något tak för hur stort golfintresset blivit under pandemin. Neil Fossett, 61, som jobbat länge inom golfen och Vallentuna Golfklubb, har insett dragningskraften som golfklubbarna har i dagsläget och han njuter av tillströmningen.
– Det har varit helt fantastiskt, och det bara ökar hela tiden.

Folk har tid för golf igen
Hur undviker ni ett för högt tryck på bokningar?
– Trycket är absolut högt, vi ligger på runt 73 procent av bokningskapaciteten. Men det gör att folk har börjat anpassa sig, genom att köra en tidigare start på morgonen eller senare spel på eftermiddag och kväll, säger han.

Trots att anledningen till intresset var jobbig på många sätt med allt vad en pandemi innebär, så har golfen blivit en räddning för folk och en sysselsättning som också fungerat på ett smittsäkert sätt.
– När många jobbat hemifrån så kan människor planera sin egen tid mer och då också få mer tid över till golfen. Sen har vi också märkt att många som spelat tidigare men slutat då det inte funnits tillräckligt med tid nu återupptar sitt golfspelande.

Fossett fortsätter:
– Sen har också många nybörjare tagit till sig golfen och insett hur trevligt det kan vara att gå en runda i solen.
Förra året var golf en av få sporter som kunde bedriva ordentlig tävlingsverksamhet, på både proffs och amatörnivå. Det är något som Fossett hoppas ska kunna ske i år igen och beslut om det kommer fattas den 17 maj.
– Hälsovården och SGF har valt att avvakta till det datumet. Jag tror och hoppas på att det kommer bli likadant som förra året, och att vi då kan bedriva tävlingsverksamhet.

Fördelen med golftävlingar är att många åtgärder kan sättas in för att undvika många kontakter.

– Genom att ta bort samlingar, ha max 48 personer som får tävla och att utspelen från deltagarna görs med ordentligt mellanrum så har vi fått det att fungera redan förra året. Sedan har vi inte heller prisutdelningar eller middagar och det har fungerat. Vi hoppas på samma i år igen, men vi väntar in 17 maj med spänning, säger Neil Fossett.

Fem padelbanor
Sedan är det inte bara golfen som Vallentuna Golfklubb nu vill rikta in sig på. Snart kommer ett besked från kommunen som ska besluta om de får möjligheten att smälla upp fem nya padelbanor på golfklubbens område.
– Finansiering och allt annat är klart. Får vi ett godkännande planerar vi att ha banorna klara i slutet av juli.
Kommer det vara tillgängligt för alla Vallentunabor eller bara medlemmar?
– Tanken är att öppna upp för alla, men är man medlem i klubben kommer man få någon typ av rabatt, avslutar han.

FHM beslutade 17 maj om vissa lättnader som kommer att träda i kraft 1 juni. Kontakta din lokala golfklubb för mer information.