SPORT 2022-09-22 KL. 11:00

Stella vidare till finalspel i TV-pucken

Av Jonny Andersson

Stella vidare till finalspel i TV-pucken
TALANG. 15-åriga Stella Sjöberg förväntas spela i svenska damhockeyligan i vinter. Brottbytjejen fick speltid i SDE:s träningsmatcher på försäsongen. Foto: Jonny Andersson

Brottbytjejen Stella Sjöberg hade en framträdande roll när Stockholms flickor gångna helgen kvalificerade sig för finalspelet i TV-pucken.

Guldjakten blir hennes andra i distriktsturneringen, vinterns stora händelse lär ändå vara hennes förväntade debut i svenska damhockeyligan, SDHL.

Tänk vad en skridskotur på allmänhetens åkning kan leda till. Som femåring åkte Stella Sjöberg skridskor på Danderydsvallen och en driftig person gjorde ett värvningsförsök, men med nobben som resultat den gången.
Ett frö var dock sått.

– Mamma och pappa tyckte inte att jag skulle börja på hockeyskola. Att det var för tidigt, säger 15-åriga Stella Sjöberg.

Nästföljande säsong var hennes vilja starkare än föräldrarnas. Danderydsklubben SDE samarbetade på den tiden med Vallentuna Hockey, så en del av sin hockeyfostran har hon hämtat i Vallentunas hockeyborg och numera bor hon i Brottby och pendlar i motsatt riktning – till Fribergaskolan och Enebybergs ishall.

Uppflyttad i damlaget
Tre mornar i veckan tränar laget 07.00–08.15 och laget är numera SDE:s damlag, inte flicklaget. Under försäsongen har Stella Sjöberg fått speltid mot seriekonkurrenterna AIK och Linköping, men missade gångna helgens SDHL-premiär. Mycket talar ändå för att hon blir elitspelare i vinter.

– Jag hoppas att det inte dröjer länge, hur mycket istid jag får är mer osäkert. Vi slog AIK i båda träningsmatcherna, tillägger Stella Sjöberg och medger att det varit tufft att prata engelska med SDE:s många importspelare.

Att Sjöberg missade SDHL-premiären berodde på att den krockade med TV-puckens kvalspel. Kvalet avgjordes från fredag till söndag i Slite. Inför avresan till Gotland var Stella trygg i att Stockholm skulle ta sig till TV-puckens slutspel. Hon är mer osäker på om Stockholms lag är lika bra denna höst som laget var för ett år sedan. Då blev det ”bara” brons, vilket var en besvikelse, enligt Stella.

– Jo, vi ska vinna. Ta guld. Fast jag tror inte att vi har ett lika bra lag som förra året.

Mot detta invänder coachen och förre sportchefen i Vallentuna HF, Lasse Billing. Billing gör sitt åttonde år med Stockholms flickor och hävdar att truppen är mer homogen än fjolårets.

Fem mål
Ute på ön gjorde Sjöberg Stockholms premiärmål i första segermatchen mot Örebro/Östergötland/Gotland. Segern följdes av ytterligare fyra vinster och Stockholmslaget tog sig obesegrade till finalspelet i Umeå som vinnare av kvalgruppen. Stella Sjöberg kom totalt upp i fem mål och tre assist. Fascinerande var att hon gjorde första målet i tre av de fem matcherna.


TV-pucken. Med fem mål och tre assist toppade Stella Sjöberg interna poäng när Stockholm vann sin kvalgrupp. Foto: Privat


– Stella har kommit långt i sin utveckling och är mer senior- än ungdomsspelare i dag. Hon har tekniken, skridskoåkningen, spelsinnet och är dessutom en ödmjuk lagspelare. Hon kunde gjort fler mål men valde att i stället passa, säger Lasse Billing.

Med gulddrömmande Stella Sjöberg klar, har Vallentuna tre ungdomar i TV-puckens finalspel första helgen i november. Sedan tidigare var Alvin Eriksson och Lukas Linde, från Vallentuna HF:s Team 07, klara med regerande mästarna Stockholm Nord.

Fotnot: Vallentuna har ytterligare en aktör på isen i TV-pucken. Bland domarna återfinns John Norling, hockeyfostrad i Ormstas 92:or.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se