SPORT 2022-10-06 KL. 09:00

Svårigheterna inom fotbollen blir tydliga - när man jämför

Av Jonny Andersson

Svårigheterna inom fotbollen blir tydliga - när man jämför

Otaliga röster höjs med krav på förbundskaptenen Janne Anderssons avgång när svenska landslaget ramlar ner i C-divisionen av Nations League.

Men är det Janne Anderssons fel att Nilsson Lindelöf, Augustinsson, Olsen, Forsberg med flera, nöter bänk i sina klubblag eller att Quaison gömmer sig Al-Ettifaq? Är det inte snarare så att spelarna och deras agenter visar oförmåga i att avläsa truppkonkurrensen i Manchester United, Aston Villa, Leipzig.

Appliceras drevets tankesätt till Vallentuna kommun skulle många knuffas av träbänkarna på Vallentuna IP, Kårevallen, Björkvallen och Össeby IP. Vallentunafotbollen har tagit ännu ett steg bakåt i år.

Frågan som då skulle kunna ställas är dock: Är det dags att fritidsnämnden med tjänstemän avgår?

Ont om bollplaner
Vallentunas fotbollsklubbar spelar som högst i division 4, vilket i själva verket är svensk fotbolls sjätte nivå. Mest nedslående 2022 är att Brottby SK drog sig ur med reservlaget i division 6 och ramlar ner i femman med a-laget. Annars är nivån ljummen rakt över sett till tabellerna.

I Vallentuna kommun finns det 10,75 fotbollsplaner vilket innebär 3 174 invånare per plan, enligt statistik som 2021 togs fram av statistikmyndigheten SCB och svensk fotboll.

Bollnäs kommun har en kvarts plan mer att fördela på knappt 11 000 invånare. Mark kommun i Västergötland har 37,75 fotbollsplaner för fem hundra fler invånare än det bor i Vallentuna kommun. Det går att flytta sig lite varstans i landet för att slås av att Vallentuna kommun inte lämpar sig för barn och ungdomar med drömmar om allsvenskan, landslag och att ersätta Ronaldo eller Haaland.

Orkesta idrottsplats har blivit mark för ett nytt bostadsområde i Lindholmen, i vintras visade fritidsförvaltningen upp en undanskymd fotbollsplan som planeras bli en mer äventyrlig boll- och lekplats. Och det finns liknande förslag i pipeline.

Ingen talangfabrik direkt
Med undantag för Amadou Jawo och i viss mån Jessica Landström, har Vallentunafotbollen inte lotsat spelare till allsvenskan, landslagen eller proffsspel i modern tid. Axel Johansson, född 1989, spelade flera pojk- och juniorlandskamper, men det står IK Frej som moderklubb och det var via Brommapojkarna han nådde blågult.

Ska fotbollen i Vallentuna ta kliv uppåt i seriesystemet, konkurrera med Sävedalen, Alby, Simrishamn, Mariestad, Segeltorp och Bromsten rörande talangfostran, så måste det finnas förutsättningar. Vallentuna IP är en förnämlig anläggning, men det krävs fler fotbollsytor. Många fler.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se