Intresset för bordtennis har skjutit i höjden över hela landet, och Vallentuna BTK är inget undantag. Med ett fördubblat antal nybörjare har klubben nu tvingats införa en kölista.
Under de tolv år Laurent Monpouet varit huvudtränare i Vallentuna BTK har klubben som mest haft 40 nybörjare när höstträningen startats upp. Två dagar efter att Truls Möregårdh tagit sin OS-medalj hade 20 barn redananmält sig som nybörjare. I dag räknar klubben in 88 nybörjare fördelade i fyra grupper och har behövt sätta upp en väntelista där i skrivande stund 22 barn köar för att komma med.
Väntelista är självklart inget önskvärt, Laurent kan ändå bara tjusas av den galna skjuts sporten fått med framgångarna i OS och Paralympics.
– Det är inte roligt att säga nej till barn, vi har inte tider och ledare så att det räcker.
”Alla vill tävla”
Gångna helgen spelades Roslagsknorren i Österåkers multihall, dit åkte nästa 50 unga pingisspelare från Vallentuna BTK.
Laurent Monpouet har aldrig sett ett så stort deltagande från klubben.
TRÄNARE. Laurent Monpouet och Lea Åkerlund har i tio år stöttat pingisungdomar och deras gemensamma önskan är att fler vill bli ledare för att möta det "galna intresset" för bordtennis. Foto: Roffe Andersson
– Tidigare ville nästan ingen tävla, nu vill alla, säger Laurent och det hörs och känns att han fått en kick av det ökade intresset.
På Bordtennisförbundet arbetar 14 personer, något fler om man räknar in förbundskaptener.
Marit Brodd Almgren arbetar med projektet Ping Pong Power, som startades 2018 och tillsammans med kollegan Roger Johansson upplever hon en utveckling ingen på förbundet kunde drömma om.
– Tidigare har klubbar och ledare ringt och berättat att de inte längre orkar driva verksamheten. Nu ringer personer och vill ha råd och stöd att starta bordtennisföreningar, säger Marita Brodd Almgren.
Roligare träningar
Laurent Monpouet var en som hoppades att andra kunde ta vid och fick hjälp av Henrik Eklund som gick kurs för att bli tränare. Henrik kan dock inte alltid vara på plats, så Laurent är kvar och för Henrik Eklund har ledarskapet blivit ett bra sätt att umgås med sonen Alexander.
Alexander har spelat i 2,5 år och känner att det blivit roligare att gå till Bällstabergsskolan för att träna och spela.
FLER UTMANINGAR. Alexander Eklund nyper till med en backhand. Alexander har spelat i drygt två år och gillar att fler än någonsin vill spela bordtennis. Foto: Roffe Andersson
– Det har blivit fler att spela mot och mer utmanande, säger han och fortsätter:
– Det är roligare och jag blir bättre, säger snart 11-årige Alexander Eklund som likt många nu vill ha ett oktagonrack – som Truls Möregårdh.
Vill nå skolor
I ett projekt har Ping Pong Power, i samarbete med STIGA Sports AB, öppnat för klubbar att köpa ett bord som de sedan ska skänka till en skola på orten. Laurent Monpouet hoppas att satsningen också ska inspirera fler Vallentunaskolor att ta in bordtennis och därmed skapa ännu fler möjligheter för unga att börja spela. Hittills har 46 föreningar nappat.
SBTF har även skickat ut en enkät till samtliga 430 föreningar. Svaren sammanställs i dagarna men man vet redan att det ser ut som inom Vallentuna BTK överallt. ”Pingisfeber” råder i hela landet.
ÖNSKEMÅL Alexander Eklund är en av många som spelar med ett traditionellt rack, men hans önskan är att han snart har ett Truls Möregårdh-rack. Foto: Roffe Andersson
Med fler unga spelare och veteraner än någonsin ser Vallentuna BTK en ljus framtid, men för att hålla pingisfebern vid liv behövs fler vuxna som engagerar sig och tar på sig tränarrollen. Antalet spelande veteraner har vuxit från 15 till runt 25 och klubben har till denna säsong fått tillgång till träningstid i Gustav Vasaskolan där vuxna kan träna två timmar på söndagar.
Laurent Monpouet har i dag Lea Åkerlund, Henrik Eklund plus tre juniorer som tränarstöd. Hans vädjan är att fler vuxna engagerar sig för att hålla pingisboomen vid liv.