SPORT 2023-11-16 KL. 10:35

Tuff start för VDF:s futsallag

Av Jonny Andersson

Tuff start för VDF:s futsallag
LÖSNING. Hårdare träningar ser Lina Sinzenhauser och Elin Karlsson som Vallentunas möjlighet att spela jämnare matcher mot lagen i RFL Svealand. Foto: Roffe Andersson

Tre omgångar in i Svealands regionala futsalserie är damerna i Vallentuna DF införstådda med konkurrenternas kvalité. Målskillnaden 3–23 vittnar om nykomlingarnas tuffa start.

– Futsal på en ny nivå, så att säga, säger Elin Karlsson utan att låta nedstämd.

Tillsammans med lagkaptenen Lina Sinzenhauser kan Elin Karlsson konstatera att det i serieupptakten skiljer i det mesta: ”snabbhet, teknik. spelmönster...”

Inte för ett ögonblick antyder duon att man tagit sig vatten över huvudet. De visste att förutsättningarna var tuffa och att det hos seriekonkurrenterna finns utpräglade futsalspelare. I premiären mot Ankaret, från Norrtäljje, blev det 0–6.

Mot Södertälje FC skrevs resultatet till 2–7 och Södertälje har två spelare som gångna helgen, 11-12 november, spelade dubbellandskamp mot Slovakien. Hammarby, som besegrade VDF med 10–1, har tre i denna landslagstrupp.

Sen träningsstart

Detta möter Vallentuna DF Futsal med en trupp där i princip alla spelar fotboll på lokal Stockholmsnivå. Och först 13 september kallade tränaren Lars Olsson till första futsalträningen. Det är förutsättningen han ges.

– Första veckorna hade vi en träning i veckan, säger Lina.

Personligen vägde Lina initialt futsalträning mot seriespel i fotboll. 8 oktober, efter firandet av att VDF:s fotbollsdamernas avancemang till division 3, kunde hon ställa undan grässkorna.

– Vi har i flera år spelat fotboll och futsal, gått från en säsong till en annan, säger Elin Karlsson.

Det blir allt färre som kombinerar fotboll och futsal. Pontus Johansson, VDF:s fotbollstränare, ser inga konstigheter i att spelarna i hans trupp gör vad de vill på fritiden. När försäsongsträningen inleds på allvar vill han dock se att spelare som Lina Sinzenhauser och Clara Högberg prioriterar fotboll.

– Annars finns det andra som tar deras plats, säger Pontus Johansson men tillägger:

– Har de en match som krockar med fotbollsträning är det okej.

Fler spelare

När futsalgänget i början av mars kvalade sig upp i högsta serien var målsättningen att truppen skulle breddas. I viss mån har den det, dock finns det skador och frågetecken kopplade till namn på trupplistan.

– Vi är tre, fyra fler än i fjol, framför allt fler som tränar regelbundet, säger Lars Olsson.

Två träningar i veckan låter i minsta laget. Elin och Lina instämmer, men ser inget utrymme för fler träningskvällar. Om det finns ”quick fix”, en snabblösning för att växa in i serien, föredrar de hellre att träna hårdare när de väl är i Tellushallen.

– Första 20 har vi hängt med bra och tappat i andra halvlek, säger Elin.

Som exempel reducerade Lovisa Hammarström till 2–3 i 30:e minuten mot Södertälje. Sista tio kom raset.

En trist detalj med Svealandsserien är att Rågsveds IF och Mälarhöjdens IK dragit sig ur och åtta lag blivit sex. Det kan betyda att inget lag åker ur.

– Det tar jag nästan för givet, säger Lars Olsson och inleder förberedelserna inför matchen mot Örebro nu på lördag.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se