SPORT 2023-04-20 KL. 08:45

Ulrika, 49, är startspelare i damlaget

Av Jonny Andersson

Ulrika, 49, är startspelare i damlaget
MÅLSKYTT. 2001 avgjorde Ulrika Björn en VM-kvalmatch i landslagströjan. Numera är hon målskytt i Vallentuna DF. Foto: Roffe Andersson

Tränaren Pontus Johansson har fått revidera sitt tvivel på att nyförvärvet Ulrika Björn är något för Vallentuna Damfotboll.

I dag ser han den forna landslagsspelaren som ”given startspelare” och i premiären svarade snart 50-åriga ”Ullis” för två mål.

Ulrika Björn var en av de Brottby SK-spelare som efter lagets nedläggning i höstas valde att försäsongsträna med Vallentuna BK DF. Totalt har fyra tagit plats i VDF-truppen.

Pontus Johansson är öppenhjärtig när han erkänner hur tankarna gick kring Ulrika Björn.

– Vi har jobbat med föryngring. Om Ullis tänkte jag: Ähh, hon är för gammal.

– Jo, jag har sagt det till henne, tillägger han och skrattet antyder spår av skamsenhet.

För Pontus har fått krypa till korset och svälja stoltheten. Han ger sig dock viss straffreduktion.

– Vi har som spelidé att pressa våra seriekonkurrenter, springa som galningar under 90 intensiva minuter. Jag trodde inte att jag kunde ställa det kravet på en före detta landslagsspelare som blir 50 senare i vår, säger han.


NÖJDA. Pontus Johansson hade all anledning att vara nöjd med lagets och Ulrika Björns premiärinsats. Foto: Roffe Andersson


”Jag var inte klar”
I lördagens seriepremiär mot Österåker United, som skulle spelats i Åkersberga men flyttades till Vallentuna, gav Ulrika Björn ett svar på plan. Och ett efter slutsignal:

– Det var nyligen han vågade säga hur han tänkte, säger hon med ett leende.

Du har inte tvivlat på din kapacitet eller ambition?

– Nej. Jag vill spela.

Ulrika Björn bommade i 19:e minuten sin första stora målchans. I stället blev det Cornelia Fästlund som gav Vallentuna ledningen efter perfekt förarbete av Jona Naji. I 38:e minuten presenterade sig Ullis för sin nya hemmapublik. Läget var detsamma som 20 minuter tidigare och nu var högerdojan inställd.

I andra halvlek gjorde Ullis även 3–0-målet som blev matchens sista.

Ulrika Björn spelade landskamper på 1990- och början av 2000-talet och avgjorde bland annat en VM-kvalmatch mot Schweiz 2001. Vid ett tillfälle blev hon svensk mästare med Djurgården/Älvsjö. 2004 lämnade hon Enskede IK och hade därefter ett 13 år långt uppehåll innan hon 2018 började spela i BSK.

– Jag kände att jag inte var klar, så det blev fyra säsonger med Brottby.

I samband med att säsongen tog slut i höstas var Ullis tydlig med att det skulle bli en säsong till. Hennes önskan var att spela med tröjnummer 50. Löftet gav hon innan det stod klart att damerna i Brottby tvingades lägga ner laget. I lördags bar hon tröjnummer 7.

– Den ska vara på gång, säger hon om den speciellt framtagna tröjan och noterar att det dröjer några veckor innan hon blir 50.

En festlig detalj är att Pontus Johansson matchat Ulrika som 10:a (spelaren i den tröjan/positionen har extra stjärnstatus och ses som länken mellan lagets mittfält och forwards). När VDF-tränare sedan har Elma Ringh på topp uppnår enheten svensk pensionsålder – 65 år. Elma är nyss 16 fyllda.

– Det känns bra och roligt att spela med Vallentuna. I Brottby hade vi svårt med träningar eftersom vi var få. Nu är vi många och tempot ett annat, säger Ulrika Björn.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se