SPORT 2023-06-21 KL. 08:15

Utklassning i toppstriden

Av Jonny Andersson

Utklassning i toppstriden
MÅLSKYTT. Jacob Hellqvist öppnade och stängde målgörandet i toppmötet mot Ängby IF. Foto: Roffe Andersson

Jacob Hellqvist gjorde säsongens sjunde och åttonde mål när Vallentuna vann första ronden i det täta dubbelmötet mot Ängby IF. Resultatet skrevs 4–0 efter en stark andra halvlek.

Publikresonemanget om ”typisk 0–0-match” efter första halvlek i fredags skulle komma på skam tidigt i andra halvlek. Toppmötet i division 4 hade så långt haft minimalt med tillbud fram till att Peiman Pahlevan i 51:a minuten sög till sig bollen utanför straffområdslinjen och med en vaken passning hittade Jacob Hellqvist som kom längre ut till höger i straffområdet och drog till direkt med precision.

– Lite dålig vinkel. Men den satt intill första stolpen, säger ”Jacke” om ledningsmålet som var hans sjunde mål på elva serieomgångar.

Läckert förarbete

Mötet mellan tabellens tvåa och trea blev med ledningsmålet en lycklig VBK-historia fortsättningsvis. Gästerna från Bromma fick plötsligt bekymmer att vinna bollduellerna på mittplan och deras långbollar såg VBK:s backlinje till att ta hand om.

Sex minuter efter ledningsmålet iscensatte hemmalaget en snabb spelvändning där Peiman Pahlevan initialt kändes övergiven. Fortsättningen var ögongodis. Sett till att Luca Franzi tidigare i år svarat för en magisk lobb från 35-40 meter, måste det konstateras att högerbacken ”bara” gör snygga mål. Den här gången ska dock Peiman Pahlevan tillskrivas all cred.

– Jag förstod att backen skulle gå på min högerfot, så med skottfinten blev det ju bra, säger Peiman vars skottfint var läcker och tvärvändning i den högre skolan.

FÖRARBETET. När backen gick för att blocka Pahlevans högerfot tvärbromsade och vände VBK-forwarden. I nästa skede serverade han Luca Franzi (ur bild) och denne gjorde 2–0.

Foto: Roffe Andersson

I nästa skede peggade han upp för framstörtande Luca Franzi att exekvera.

– Jo, jag såg honom komma, säger Peiman med ett leende och menar att det är roligt att vara tillbaka i VBK efter ett par säsonger i IK Frej.

– Ett ungt bra lag. Jo, det är inspirerande.

Taktisk triumf

I 62:a minuten glidtacklade Peiman in 3–0 efter att Jack Vestbergs distansskott blivit en perfekt passning. Ängbyelvan agerade därefter uppgivet.

– Nej, vi såg inte en storseger komma i paus, däremot att vi kunde stänga ner Ängby centralt. Det avgör, killarna gör en taktiskt bra insats i andra halvlek, säger tränaren Pelle Hyppel.

En snarlik analys gör killen som öppnade och stängde halvlekens målexplosion. Inbytte Hampus Worming fick in bollen mitt i straffområdet och en halvträff med högerfoten blev bästa tänkbara avslut för Jacke Hellqvist.

– Vi får bra utdelning, är väldigt effektiva i andra. I första kändes det jämnt och att vi defensivt hade bra koll, säger dubble målskytten.

Redan på onsdag kväll, 21 juni, möts lagen igen. Tre poäng skiljer till VBK:s fördel i jakten på serieledande Åkersberga FC som är två poäng före VBK.

Att 4–0 ska ha viss mental betydelse, tror Hellqvist. Om inte annat tror han att laget har nyckeln för att låsa Ängbys spelidé.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se