SPORT 2023-10-12 KL. 10:23

Valdemar utmanade världstalangerna i Andalusien

Av Jonny Andersson

Trots en tuff säsongsavslutning i Sverige, gör den unge Vallentunaföraren intryck på Red Bull MotoGP Rookies Cup – och kan vara på väg till Northern Talent Cup 2024

Valdemar utmanade världstalangerna i Andalusien
HETLUFTEN. Valdemar Mellgren på sin egen Honda. I kvalet till Red Bull Rookies Cup fick alla köra en enhetshoh för mest rättvisa förutsättningar. Foto: PRIVAT

Valdemar Mellgren har testat sina körkunskaper mot världens mest talangfulla roadracingförare på en för samtliga främmande hoj – Morawaki 250 kubik. Trots att han placerade sig i mittskiktet av drygt hundra förare lämnade Vallentunakillen Andalusien med stärkt självförtroende.

Valdemar Mellgren körde förra veckan för en plats i 2024 års Red Bull MotoGP Rookies Cup – roadracingserien som format en mängd världsstjärnor. Valdemar, 15 år, klarade med liten marginal åldersgränsen, endast en av de drygt hundra kvalförarna var yngre. Bland övriga fanns 18-19-åringar som vid flera tillfällen jagat en fast plats i Red Bull MotoGP Rookies Cup.

– Jag hade inte några förväntningar och var därför inte speciellt nervös, säger Valdemar Mellgren som aldrig tidigare kört i Spanien. Och definitivt inte mot så många talanger från 30 nationer.

Hans säsongsavslutning på svensk mark blev en mardröm. I ambitionen att försvara mästerskapsbronset körde han av och det kostade missad pallplats och en hand i gips. Gipset togs bort två veckor innan avresan till Guadix-banan utanför Granada och pappa Lars avslöjar att sonen hade ”ont i handleden”.

Vidare från en gallring

Valdemar klarade sig vidare från första till andra kvaldagen, men när tävlingsledningen bantade startfältet till tio förare inför avgörandet var Vallentunakillen utslagen.

– Jag är jättenöjd. Det var roligt och lärorikt. Jag fick personlig feedback av Peter Clifford som har varit tävlingschef för Yamahas fabriksteam, det var mycket speciellt.

Clifford konstaterade något Valdemar redan vet, nämligen att han saknar tävlingsrutin. Bortsett detta var han imponerad av den unge Vallentunakillen.

Med insatsen har Mellgren skaffat sig bra chans att välkomnas till Northern Talent Cup 2024. Besked väntas i december.