SPORT 2022-12-01 KL. 08:45

Valdemars mål är att bli snabbast i världen

Av Jonny Andersson

Valdemars mål är att bli snabbast i världen
MOTO3. Det är på den här tävlingshojen Valdemar Mellgren hoppas ta sig till internationella Rookies Cup. Foto: Roffe Andersson

Bland Vallentuna IBK:s 14-åringar är han spelskicklig back, men för Valdemar Mellgren kan varken zorrofinter eller skott i krysset uppväga största drömmen – världsmästartiteln i roadracing.

Ungdomar med stora drömmar är inspirerande. Undertecknad har skrivit hundratals artiklar om lokala förmågor med fascinerande framtidsplaner. Om minnet inte sviker har dessa aldrig förr handlat om roadracing.

Motorcykelsport i Sverige kretsar mest kring grussprut på speedwayovaler eller motocross och enduro på ofta klafsig underlag. Kanske är det väderbetingat att vi sällan tänker oss, eller ser, kubikfyllda hojar på asfalt.

Och mästarna har hetat Valentino Rossi, Dani Pedrosa. Marc Márquez, Mick Doohan, Casey Stoner etcetera, alltså killar från Italien, Spanien, Australien och andra nationer där sol och värme inbjuder till att smeka asfalten med ett knä som ”stödhjul” och en motor som skriker under stjärten.

Tränar i Västerås
Men tids nog. Om några år ser vi kanske en svensk arvtagare till killar som Kent Andersson, Peter Lindén och Johan Stigefelt.

– Det är konstigt att roadracing är en liten sport i Sverige, sett till att så många kör carting, säger Vallentunakillen Valdemar Mellgren samtidigt som han med hjälp av pappa Lars placerar sina två cyklar intill varandra.

Han sitter dock på ett svar. Som 08:a måste han kämpa. Vill han få bra träning är det till Västerås eller Linköping trailern ska styras. Hälla Ring i Västerås är hemmabanan och här ingår han i ett talangteam, Henrik Nordgren Racing.

Tävlar med två hojar
I familjens garage, till hälften fyllt av motorcyklar, lyser två mer än övriga. En mindre helröd (Honda NSF 125) och en kraftfullare solgul (Honda NSF 250R). På den röda blev 14-årige Hellgren i år svensk mästare i klassen MiniGP Junior och på den andra slutade han fyra i Moto3-klassen.

Att Valdemar redan under andra året i MiniGP blev mästare är inget han uppehåller sig länge vid. Han ser redan framåt och vill så klart vinna klassen även 2023, men viktigare är Moto3. Det är via Moto3 många talanger tar sig till världscirkusen och första steget på den resan är att bli inbjuden att köra Red Bull MotoGP Rookies Cup. Rookie Cup är internationell och det finns ett intresse av att ha åkare från många nationer, vilket vidgar entrédörren för bland annat svenskar.

– Man blir utvald och det gäller ju att köra bra, förstås, säger han med insikt om att det krävs mer rutin för att nå Rookies Cup.

Hittills har han kört ett fåtal tävlingar utomlands, 2023 har han sikte på något fler, spritt över banor i Tyskland, Tjeckien, Nederländerna och Storbritannien. Till 2024 är målet att ta sig ner till Sydeuropa.

Skolan kommer först
– Jag kommer aldrig att skippa grundskolan. Roadracing går inte först än.

Självklart blir det prat om fart och risker. Mellgren har hunnit med att flyga av och åka kana.

– Jag har inte brutit något, säger han med ett leende.

Han hämtar sin overall med ”patina” som avslöjar att han hunnit med sådant som skrämmer föräldrar. Lars Mellgren antyder dock ingen direkt rädsla och såväl Lars som mamma Anette har hojåkning i blodet.

För att vända oro till fördelar, förklarar Valdemar att han inte får fotledskador i samband med innebandyn och menar att det beror på all kroppsvikt han lägger på hojens fotpinnar. Och under vinterhalvåret är innebandy bra träning, inte minst för reflexerna.

– Jag tränar innebandy två dagar i veckan plus match. Jag springer mycket och kör även styrketräning.

Besöker lokala företag
Därutöver får han jobba för att finansiera sin världsmästardröm. I år hade de en säsongsbudget på närmare 130 000 kronor, till nästa år cirka 200 000 kronor. Och Valdemar har som krav på sig själv att ragga ihop företagsloggor på overallen, hjälmen och hojarna.

– Mitt mål är att knacka ihop 30 000 kronor. Det har gått ganska bra, jag gillar att prata om min målsättning men jag behöver komma iväg på fler knacka dörr-rundor, säger Valdemar Mellgren.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se