SPORT 2024-01-18 KL. 09:20

Vallentuna blir först i världen

Av Jonny Andersson

Historiskt ögonblick när en OCR-tävling avgörs inomhus på Sports Club.

Vallentuna blir först i världen
UTMANADE. Jonathan Stiig och Linnea Stenson är regerande mästare i Ninja World Open. I stundande OCR-tävling lär båda ha en lyckad dag för att nå prispallen. Foto: Roffe Andersson

För första gången ska en OCR-tävling avgöras inomhus och skådeplatsen är Sports Club. Sex av anlägningens 38 lokaler används och värsta övningen finns i en hallgång, enligt Jonathan Stiig.

På lördag sker något historiskt i Vallentuna. För allra första gången ska en av Friidrottsförbundet saktionerad OCR-tävling avgöras inomhus. OCR – Obstacle Course Racing är hinderbanelöpning översatt till svenska. Hittills har detalltså aldrig genomförts OCR-tävlingar inomhus.

– Inte som vi känner till, garderar sig tävlingsledare Nils Lefring och Jonathan Stiig, hemmahoppet som ska tävla.

Egentligen är de tvärsäkra.

Mest fascinerande är att deltagarna ska springa tre kilometer. Förvisso är hela anläggningen på 9 000 kvadratmeter, men utspritt på 38 lokaler. Så lösningen är löpband – oerhört många löpband. Redan första delmomentet är 200 meter på löpband.

Efter startlöpningen inleds klättring i ett angränsande rum

SUCCÈ. Stora delar av svenska OCR-landslaget kommer till Vallentuna och tävlingsledaren Nils Lefring tror att tävlingen blir en succé. Foto: Roffe Andersson

Missade hinder kostar

Inga idéer är omöjliga/för knasiga. Med den känslan får Vallentuna Nya en rundvandring i det som ska bli tävlingsbana. Upprepat nämner Nils Lefring att Sports Club genomfört tre testtävlingar för att se att tävlingsformen, och banan, håller vad den lovar.

I mixen av klättring/hinderpassager, styrkeprov och löpning ska sägas att klättringsmomenten är enklare än kraftprovet i Sports Clubs beryktade ninjabana. Linnea Stenson, dubbel mästare i Ninja World Open, gör oss sällskap och Vallentunatjejen konstaterar att OCR-hindren är enklare.

Tillsammans med Nils och Jonathan kan hon bara pekat ut ett hinder som kan fälla många. Hindret heter ”roatating pegs”. Både Jonathan och Linnea grejar detta med lätthet, det lär vara tuffare när handsvett förstör greppet.

Varje gång en deltagare misslyckas på ett hinder blir denne av med ett armband. Alla startar med tre armband. För att kompensera förlusten av ett armband får deltagarna straffrundor, det vill säga springa extra på löpbandet. Förlorar man alla tre band är tävlingen över.

Fyshinder på slutet

Efter lite guidning står vi vid en mellangång/hall. På golvet ligger rep ihopflätade och fastsatta i väggarna. Jonathan Stiig låter några svordomar sippra mellan läpparna. Han tycker att krypning/ålning under nätet är banans värsta passage. Även inför kameran kan han inte undgå att skratta av frustration.

KRAFTPROV. Bland de mer fysiskt krävande momenten är att knuffa en släde framåt och sedan dra den tillbaka. Foto: Roffe Andersson

I näst sista stora lokalen ska en släde knuffas och dras, kettlebells kånkas runt koner och en viktsäck lyftas. Slutliga utmaningen är 1 200 meter på löpbandet. Så dags har med säkerhet mjölksyran i benen redan slagit till. Både Linnea och Jonathan befarar att det är på löpbanden deras segerchanser försvinner. Trots att de tränat löpning vet de att flera i OCR-landslagen är fart- och konditionsstarkare.