SPORT 2022-10-20 KL. 08:20

Vallentuna förlorade division 1-derby

Av Jonny Andersson

Vallentuna förlorade division 1-derby
KLÄMD. Inte lätt för Joakim Ekerberg att komma igenom ett så här samlat Täbyförsvar. Foto: Roffe Andersson

En bra period var otillräckligt för att Vallentunas innebandyherrar skull snuva Täby FC på poäng i helgens division 1-derby och ska laget undvika tabellbotten behöver man nog ingjuta motivation i tvillingarna Fredrik och Jesper Nyholm.

Lördagens prestigemöte i Rosendalsskolans norra sporthall fick aldrig den glöd och spänning som det var uppdukat för efter de fyra inledande omgångarna. Med båda lagen på undre tabellhalvan fanns en Vallentunaskräll i spekulationerna.

– Vi gör en bra första period där vi ger dem problem. Vi ska göra minst ett mål och skapar tillräckligt för fler. Jag menar att deras målvakt gör stor skillnad för matchutgången, säger Joakim Ekerberg, Vallentunas lagkapten.

Täta baklängesmål
Resultatmässigt var det ovisst efter en period. Sedan aldrig mer.

Täbylaget hade 0–1 med sig in till mellanakten, halvägs i matchen stod det 0–4 på resultattavlan.

– Täby sätter sina chanser, vi tar inte vara på våra lägen, säger Victor Edberg, Vallentunas tränare.

Med utebliven utdelning var känslan att hemmalaget slutade tro på den egna offensiven. Istället för att energin och modet växte efter Sebastian Miedingers reduceringsmål, kunde gästerna spä på med två mål fram till andra pausen.

Intrycket var att ingen hemmaspelare såg det som möjligt att vända 1–6 med 20 minuter kvar. Hade laget bollen i egen ägo var det sega passningar mellan backar och nedlöpande forwards som inledde tredje perioden. Först efter att Täby gjort 1–7 gav Anton Stefansson, Jonathan Schrenckh järnet och gick fullt ut framåt.

Bra avslutning
– Matchen har tre ansikten, som jag ser det. Första perioden är bra, i andra sätter Täby sina chanser, vi blir passiva när vi inte får utdelning och från den tredje kan vi ta med oss en del bra saker, säger Victor Edberg.

Men Edberg kunde tillstå att VIBK:s sista kvart till stor del berodde på att Täbylaget backade. Vilket ledde till en uppsjö chanser där Vallentuna kunde och borde friserat siffrorna. Laget hade tre skott som strök överliggaren, ett stolpskott och så fick vi se en målvaktsräddning i den högre skolan.

Kapten Ekerberg reducerade till 2–7, närmare kom inte hemmalaget.

– När vi inte får in bollen blir det stressigt och vi fattar dumma beslut. Sedan ska vi komma ihåg att Täby är ett bra lag, säger Joakim Ekerberg.

Samma syn på motståndarna har Victor Edberg.

– Täby ska vara ett av två tre topplag, vi slåss i andra delen av tabellen, säger Edberg.

Saknas
En fråga som hängde i luften under och efter matchen var frånvaron av tvillingarna Fredrik och Jesper Nyholm. Nyholmarna är Vallentunas mest erfarna spelare med SSL- och allsvenska meriter, bland annat med sejourer i just Täby.

Fredrik Nyholm noterades för åtta poäng (3 + 5) i de tre inledande matcherna, Jesper har hittills inte spelat och 29-åringarna ”känner inte suget”, enligt Joakim Ekerberg som utvecklar:

– Vad vi förstått känner de inte lust, inte suget, att spela just nu. Gör de inte det ska de inte spela, men vi hoppas så klart att Fredrik och Jesper kommer tillbaka.

Samma önskan har tränaren Victor Edberg.

– Självklart, de är alltid välkomna.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se