SPORT 2024-10-03 KL. 10:05

Vallentuna har de bästa 13-åringarna i Sverige

Av Jonny Andersson

Svensk innebandys bästa 13-åringar just nu finns Vallentuna och statistiken säger inte emot. Laget har vunnit fem av sina senaste sju cuper och den senaste i cupernas cup – Oxdog invitation.

Vallentuna har de bästa 13-åringarna i Sverige
SEGERRIKA. P11-laget har vunnit fem av de sju senaste cuperna laget spelat och har dessutom en andraplats (uddamålsförlust mot ett finskt lag) i Storvretacupen i vintras. Foto: Roffe Andersson

Mellan första och andra perioden i fredagens division 2-derby mellan Vallentuna IBK och FC Täby hyllades klubbens framgångsrika killar födda 2011. Och hyllningar är på sin plats efter att laget förrförra helgen vunnit inbjudningscupen Oxdog invitation, allmänt kallat inofficiella SM, i Linköping.

För att komma med som ett av tolv inbjudna ska laget haft vissa framgångar. Vilket VIBK-killarna haft och har. Enbart under 2024 hade Vallentunakillarna med sig tre cupsegrar ner till Östergötland.

Ledarprofiler

– Ett otroligt bra gäng som driver oss tränare. Vi är väl inte alltid nöjda med att var och varannan månad sova på luftmadrasser i skolsalar och gymnastikhallar, men killarna vill träna och spela, säger Magnus Guilotte som tränar laget tillsammans med bland andra två andra innebandyprofiler – VIBK:s egna Joakim Ekerberg och forna elit- och proffsspelaren Kalle Berglund, fostrade i Väsbyklubbarna Runby IF och Gaik Väsby.

TRÄNARE. Samtidigt som huvudtränaren Joakim Ekerberg pustade i första pausvilan fick Kalle Berglund, assisterande tränare, presentera P11-laget och berätta om deras insats i Oxdog invitation. Foto: Roffe Andersson

P11-killarna har i stort sett alltid spelat i distriktsserier där motståndarna är ett år äldre. Detta är ett beslut förbundet fattat då Vallentunalaget håller den kvalitén. Nu har lagledningen delat upp truppens cirka 30 spelare i två där ena laget spelar mot äldre och det andra i högsta a-serie mot jämnåriga. Noteras ska att i laget som möter äldre har VIBK två mycket talangfulla flickor födda 2010 som även spelar i klubbens juniorlag för flickor.

Vann gruppen

I Oxdog invitation delades lagen upp i tre grupper med fyra i varje. Med tre segrar vann VIBK sin grupp och ett motståndarlag var Pixbo Wallenstam – historiskt en av landets bästa innebandyklubbar. I finalspelet undvek Vallentuna kvartsfinal tack vare gruppsegern och vann i semifinal med 7–1 över FBC Partille. I final blev det en uppgörelse med grannkommunens Väsby AIK.

– Lagen känner varandra väl och det är alltid känslomässiga matcher, säger Magnus Guilotte.

Vände till seger

Väsby gjorde första periodens enda mål. I andra vände Vallentuna via mål av Morgan Hagbard och Philip Berglund x 2. Tre minuter in i slutperioden kom avgörandet när Hagbard assisterade Sixten Lindheimer till 4–1.

– Väldigt stark insats, säger Magnus Guilotte och hyllar alla som hjälper till runt truppen.

– Killarna har en fantastisk föräldragrupp som ställer upp, det är en stor del i framgången.