SPORT 2023-11-13 KL. 09:19

Vallentuna Hockey allt närmare spel i allettan

Av Jonny Andersson

Nollade Wings Arlanda på bortaplan. En hundraprocentig August Hedlund mellan stolparna och fortsatt het "veterankedja" var två nycklar till att Vallentuna besegrade Wings med 4–0 (1–0, 2–0, 1–0) i hockeyettan östra och skaffade sig än starkare grepp om en plats i allettan.

Vallentuna Hockey allt närmare spel i allettan
MATCHVINNARE. August Hedlund gjorde flera svettiga räddningar och höll nollan trots 43 skott emot sig. Foto: Tomasz Piwinski

Tre viktiga poäng stod på spel i söndagens streckmöte i Pinbackshallen, Märsta. För Wings handlade det om att halvera utgångslägets differens på sex poäng, för Vallentuna om att dra ifrån. Men det handlade också om spelkvalité, att signalera vilka som mest har i allettan att göra. I första perioden var det inget snack, tabellen ljög inte. Vallentunalaget tog taktpinnen från första minuten och naglade sig i perioder fast i anfallszon.

Välförtjänt ledningsmål

En sådan sekvens ledde till bortalagets första mål. Oskar Söderberg, Marcus Andersson och Lukas Paulsson, tre av VHF:s mesta spelare senaste åren, snurrade frenetiskt nedanför förlängda mållinjen och utmed sargen med backassistans. Slutligen serverades Andersson pucken av Paulsson och 0–1 var ett faktum.

Även Söderberg tilldelades assist och vi återkommer till forwarden som tackar salmonella för sin höstform.

Viktig räddning

Vallentuna fick nöja sig med ett måls ledning till första pausvila, dock kunde det varit dubbel skörd men ett friläge, i boxplay, blev resultatlöst.

Tidigt i andra drog hemmalaget på sig en utvisning. Med åtta sekunder kvar i spel fem mot fyra fick Vallentunabacken Kelvin Martinsson fritt skottläge och pucken gick i så kallad buteljhöjd in intill Wingsmålvaktens vänstra stolpe.

Med 0–2 i baken fanns det bara en väg för hemmalaget. Framåt. Pressen mot August Hedlund var bitvis intensiv, men Vallentunamålvakten hade rätt kontakt med klubba, benskydd, stöt och plock. Utom vid ett tillfälle. Då låg pucken precis bakom honom, men när man i Wingsbåset skrek som besatta var det Hedlund som reagerade snabbast, kastade sig bakåt, hann lägga plocken över pucken framför en utsträckt klubba och i ögonvrån se att domaren vinkade avvärjande.

Trean sänkte Wings

Ur Wings press kom matchavgörandet. Målet gjorde Oskar Söderberg, killen som i somras förlorade sju kilo på grund av salmonella. I en av de första framstötarna på flera minuter bredsidespassade Oskar pucken till Lukas Paulsson som i sin tur passade tillbaka och då hade Söderberg backat sig fri och hade en tom bur att stöta in pucken i.

Målet var Söderbergs femte i höst, poängens hans elfte. Under sina fem tidigare år i klubben har han som mest nått tolv poäng under hela grundserien. Han är alltså på god väg mot "pers" med sju matcher kvar. Framför allt visar han energi, kraft och glädje som inte setts tidigare. I kedjetrion är samtliga i poängligans topp 20, Paulsson också med elva poäng och Andersson med nio.

– Vi har jättebra go i truppen. Jussi (tränaren Salo) har fått ordning på vårt spel och vi gör många saker rätt på isen, säger Oskar Söderberg och menar att han behövde bli av med nämnda kilo.

Han konstaterar även att föryngringen av truppen bidragit till ökad spelglädje. Inte minst tvingat "gamlingarna" att steppa upp.

– Vi hade pratat mycket om matchens betydelse och det är starkt av oss att vinna. Och nolla Wings, tillägger Söderberg och hyllar August Hedlund.

Jussi Salo var nöjd med arbetsinsatsen.

– Mest med att vi börjat göra jobbet defensivt i 60 minuter. Spelarna börjar förstå att man måste spela med marginal. Det är inte alltid snygg, men hockey är ingen bedömningssport. Det handlar om att göra flest och släppa in minst mål.

I tabellen har Vallentuna nu sju poängs marginal till nya tabellsexan Eskilstuna Linden. Har truppen mod att lyfta blicken är det bara en poäng upp till andraplacerade Hanviken som dock har en match mindre spelad.

Matchfakta

Wings Arlanda–Vallentuna 0–4 (0–1, 0–2, 0–1).

Målen: 0–1 (07:55) Marcus Andersson (Lukas Paulsson-Oskar Söderberg), 0–2 (23:52) Kelvin Martinsson (Gustav Eriksson-Matias Valta), 0–3 (33:51) Oskar Söderberg (Lukas Paulsson–Fredrik Svennas), 0–4 (57:49) Joonas Rinnetmäki i tom kasse.

KAMPVILJA. Tränaren Jussi Salo framhåller lagets arbetsinsats defensiv. Joonas Rinnetmäki (bilden) fick kröna sin insats med sista målet i tom bur. Foto: Tomasz Piwinski