SPORT 2024-09-19 KL. 09:29

Vallentuna Hockey redo för hemmapremiär mot Wings

Av Jonny Andersson

Vallentuna Hockey inleder säsongen med höga förväntningar när de möter Wings på söndag i Hockeyettan östra – en serie där inget lag riskerar nedflyttning denna säsong.

Vallentuna Hockey redo för hemmapremiär mot Wings
MOTSTÅND. Hugo Lindman Gustafsson skyddar pucken i helgens träningsmatch mot Lindlöven. Lindesbergslaget vann i våras lagens play off-duell med 3–0 i matcher och har denna försäsong två av två vinster mot Jussi Salos manskap. Foto: Roffe Andersson

Av Hockeyettans fyra regionala serier är det bara den östra och västra som har fulla tio lag. Den ekonomiska situationen har tvingat svenska ishockeyförbundet att degradera lag, och flera klubbar har tackat nej till uppflyttning, vilket har lett till färre lag i den södra och norra serien.

Östra serien är dock i stort sett oförändrad, förutom att Sollentuna HC är tillbaka efter några år i division 2 och Surahammars IF har flyttats över från den västra serien.

Bekant motstånd

Vallentuna ska mäta sig med bekanta lag som Huddinge, Brödernas/Väsby, Visby/Roma och Enköping. För en del av Vallentunas nyförvärv, som Hugo Lindman Gustafsson, blir det dock en ny utmaning. Lindman Gustafsson, som värvats från Mörrums GoIS, har tidigare spelat för bland annat Enköping och Strömsbro – en av klubbarna som tvingats lämna Hockeyettan.

När det gäller hans intryck av serien säger Lindman Gustafsson att även om det var fyra år sedan han senast spelade i Hockeyettan östra, känner han sig redo för utmaningen.

FLER POÄNG. Senaste två säsongerna har Hugo Lindman Gustafsson fått fart på poängproduktionen, han ser sig änå som allround back. Foto: Roffe Andersson

– Det är väl fyra år sedan jag senast spelade i Hockeyettan östra, så om jag har koll på kvalitén vet jag inte, men jag vet ändå vad jag kommer till. Ett mål jag har är att bygga upp ett större publikt intresse för serien och främst för Vallentuna Hockey.

Uppskattar drivet

Lagets driv och inställning tilltalar den Östervåla IF-fostrade 23-åringen. Han uppskattar gruppens engagemang och hyllar den seriositet som tränarna Jussi Salo och Kevin Törnblom förmedlar.

– Jag vill framåt i min utveckling med Vallentuna. Det är härligt att spela i en grupp där alla känns laglojala och vill bli bättre.

TUPPFÄKTNING. Vallentuna spelade två träningsmatcher gångna helgen. Detr blev 0–4-förlust mot Linden (bilden) och 4–3-seger mot Falu IF, Foto: Roffe Andersson

Under säsongen 2022/23 spelade Hugo i två lag i Hockeyettan södra – först i KRIF och därefter i Vimmerby. Under sin tid i Mörrum noterades han för 7 mål och 12 assist, mycket tack vare det ökade förtroendet han fick i power play.

– Jag ser mig som en allroundback, med lite framåtlutning. Skottet är bra, även passningsspelet.

Frågan om helvisir

En sista fråga från fansen har varit varför Lindman Gustafsson spelat i helvisir under försäsongen.

– Jag har en lös tand som måste fixas. Annars har jag det inte, säger Hugo Lindman Gustafsson, som Jussi Salo ser som en viktig pusselbit i sitt lagbygge.