SPORT 2023-05-16 KL. 08:40

Vallentuna i nytt SM-slutspel

Av Jonny Andersson

Vallentuna i nytt SM-slutspel
OPTIMIST. Jocke Lund tror på sin trupp, men nöjer sig med att tala om kvartsfinal. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna Volleybolls äldsta flicklag överraskade när de i fjol blev tvåa i U18-SM. Truppen är underårig även i år, ändå ska skrällpotentialen i JSM inte avfärdas.

Med Södertälje som värdstad avgörs i helgen junior-SM i volleyboll under två intensiva dagar. Spelarna får som äldst vara 19 år och i truppen på 14 spelare har Jocke Lund, Vallentunas huvudcoach, fyra flickor i ”rätt” ålder, födda 2004. Fler är födda 2005 och 2006 och har således även framtida JSM att se fram emot.

Trots snittåldern har Vallentuna ett lag som mäter sig med de bästa juniorlagen. Och när Nina Tolstoy Krantz och Emma Fransson denna träningskväll smashar igenom välväxte Lunds uppsträckta blockhänder blir det uppenbart att spelarna har kvalitéer. En handfull har volleyboll på skolschemat i Solna gymnasium och Leia Lund, Jockes dotter som till vardags spelar med RIG Falköping i elitserien, kommer hem och stärker moderklubben.


TALANG. Med sin längd, styrka och talang blir Nina Tolstoy Krantz en nyckeölspelare för Vallentuna. Foto: Roffe Andersson


Börjar mot Göteborg
Innan lottningen av finalspelets gruppspel var genomförd talade Jocke Lund om kvartsfinal som mål. Han blev varken offensivare eller defensivare när det blev klart att Vallentuna möter Göteborg VBK och KFUM Jönköping.

De tolv lagen är spridda på fyra grupper. Gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal, tvåorna och treorna möts i enkelmatcher om en plats i kvartsfinal.

– Jönköping är rankat som etta, säger Jocke Lund men menar att rankingen baseras på vad klubbar gjort förr om åren.

Vallentuna inleder mot Göteborg, i rankingen är lagen åtta respektive nia.

– Det är många bra och jämna lag, säger han och placerar Kronan, från Landskrona, som guldfavorit.

Kronan är rankat som tia.

Många på E
En rolig detalj i Vallentunas trupp är att åtta av flickorna har förnamn med E som begynnelsebokstav. Enligt bibelns skapelseberättelse var Eva första kvinnan och Eva Harders får svara för lagets ambition och målsättning.

– Vi ska spela bra och ha kul.

Inget annat?

– Vi vill ju självklart vinna.

Eva Harders ser det som realistiskt och påminner om att laget i fjol tog U18-silver. Som sin coach hyser hon dock stor respekt för motståndarlagen.

De flesta klubbarna har haft ett långt uppehåll sedan ordinarie seriespel tog slut. Eva Harders ser det inte som negativt.

– Vi fick en vecka ledigt innan träningen tog fart.

Bra genrep
Träningsperioden har bland annat nyttjats till internmatcher mot klubbens mycket meriterade damlag. Med viss triumf i blicken noterar Jocke Lund att tjejerna nyligen tog ett set. Mer än så var damerna inte tillfreds med att tappa.

– Jag tycker att vi tränat på bra, säger Eva Harders och får extra liv i leendet när segern i träningsmatchen mot Sollentunas JSM-trupp, under påsklovet, kommer på tal.

Sollentuna rankas trea.

– Vi kanske har ett mentalt övertag om vi möter dem i JSM.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se