SPORT 2023-05-04 KL. 08:35

Vallentuna ishall blir året runt-arena

Av Jonny Andersson

Vallentuna ishall blir året runt-arena
FULL FART. Redan första veckan var Vallentuna Hockeys ungdomslag tillbaka i ishallen. Nu på nylagt inlinegolv. Foto: Roffe Andersson

1 800 kvadratmeter idrottsyta har tillkommit på Vallentuna idrottsplats och här ska familjen Damm med flera tillbringa två vår- och sommarkvällar i veckan. Minst.

Under en period på 00-talet var Vallentunas b- hall centrum för inlinehockey i Storstockholm. Till Vallentuna åkte killar som Dick Axelsson och Linus Klasen – båda längre fram stora SHL-profiler – för att på sommarhalvåret briljera med hjul under fötterna. Sverige tog fyra VM-guld på mindre än tio år och förbundskapten var bland annat Christer Westerlund, Vallentunas för tidigt bortgångne hockeycoach.

Hyllat arbetslag
På grund av dålig ekonomi såldes golvet. Nu är det dags igen. Förrförra helgen gick cirka 25 föräldrar, ledare och spelare in i a-hallen för att lägga golv på betongplattan

– Fantastiskt engagemang. Så häftigt, säger Mats Ferm, ordförande i Vallentuna Hockey.

– Jag skulle tro att det är bortåt 15 år sedan vi hade inlinegolv här uppe, säger Ola Nilsson, enhetschef på Vallentuna Fritid.

Han gillar initiativet och inom Vallentuna Hockey är man mer än nöjda. Golvet har tidigare legat i Husby ishall och pengarna det kostade hoppas VHF ha igen på några år.

Locka andra klubbar
– Kanske på två, förhoppningen är att det går fortare. Det kommer att nyttjas varje kväll. Solna HC har bokat tider, vi tror att fler klubbar lockas och eftersom det kan användas för mer än inline hoppas vi att företag bokar dagtider, säger Mats Ferm.

Vallentuna kommuns fritidsnämnd var ”med på tåget”, dock var beslutsgången så långsam att Vallentuna HF inte kunde vänta utan fullföljde köpet och nu äger golvet. Därmed även tagit på sig att sköta det.

Förra veckan tittade vi på två pojklag som körde på halvplan. Däribland bröderna William och Hugo Damm i VHF:s team 11 respektive team 13. För båda, samt pappa Kristofer Damm, förlänger golvet säsongen med flera månader. Förvisso är hockey och inlinehockey inte samma sak, men det finns många likheter. Stora olikheten är skridskoåkningen.

Inga tvärnitar
– Om man tror att man har vanliga skridskor på sig och bromsar som på is ramlar man. Och det är svårare att åka baklänges, säger Hugo Damm som fått erfara att man inte ska tvärnita med inlines.

Annars är mycket sig likt. William ser inga problem i att skjuta som vanligt, eller att köra teknikövningar med puck och klubba. Inlinepucken får bra friktion på golvet. Petter Marthall är en av tränarna i Williams team 11.

– Innan det byggdes padelbana intill ishallen kunde vi köra på asfalten där. Vi har saknat en bra yta för att träna, så inlinegolv är helt perfekt, säger Petter Marthall.

Hyllar besluten
William och Hugo uppskattar att hälften av spelarna i respektive lag har inlines, men att flera är i köpartagen. Inlines är dock inget måste. Mycket träning kan genomföras i träningsskor.

Kristofer Damm, lagledare och materialare i sönernas lag, tycker att klubben fattat kloka beslut under säsongen. Han hyllar belutet att ta över gymmet och att man ordnat en vårakademi på isen i b-hallen efter säsongen.

– Att ungdomarna slipper köra fys utomhus eller i kortändan av b-hallen är perfekt. Sedan det här. Styrelsen har fattat tre bra beslut som ska lyfta hockey i Vallentuna, säger Kristofer Damm.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.s