SPORT 2022-11-10 KL. 09:45

Vallentuna Padel går mot strömmen

Av Jonny Andersson

Vallentuna Padel går mot strömmen
KURS. Niclas Berglund var tidigare tennistränare men har sedan några år gått över till padel. - Det är lättare för barn och vuxna att få till ett spel i padel, menar han.

Padelanläggningar säljs eller läggs ner i parti och minut och att Vallentuna Padel samtidigt har öppnats tyder på mod och en mer långsiktig grundidé.

Sedan en dryg månad har Vallentuna en ny padelhall och i ärlighetens namn känns det bakvänt – helt emot strömmen.

– Vi behöver vara insiktsfulla, ha perspektiv på rubriker och prat om ”padeldöden”. För ett par tre år sedan var det ju tokigt, hysteriskt när det öppnades en massa hallar. Positivt var att många började röra på sig, men många öppnade hall för att tjäna en peng, säger Niclas Berglund, hallchef på Vallentuna Padel.

Sent till Storstockholm
Padelsporten har funnits i Sverige i cirka 25 år och som företeelse i Storstockholm har den ännu inte tio år på nacken. Boomen skedde under pandemin då oerhört många entreprenörer ville bygga padelbanor, utom- och inomhus. Anläggningar och banor ploppade upp som svampar ur jorden.

I dag läser vi mest om att anläggningar stängs eller säljs.
– Antalet licensierade spelare är mer än dubbelt så många nu som förra året. Det padeln tappat är ”strötiderna” – som bokades av personer som under pandemin behövde komma iväg och röra på sig, säger Daniel Rydell, verksamhetsutvecklare på Vallentuna Padel.

Bland annat har PDL Padel United, med forna tennisstjärnan Jonas Björkman och artisten Måns Zelmerlöw som huvudpersoner, lagt ner över tio hallar. Rydell ger dock en balanserad bild.

– De hade väl runt 100 hallar och konkurrerade på vissa orter med sig själva. De har lagt ner för att maximera beläggningen på de hallar de har kvar, säger han.

Vill bli ”hemmaklubben”
Berglund och Rydell talar om Vallentuna Padel som en anläggning för Vallentunas invånare. Enligt dem är anläggningen med sju dubbelbanor och en singelbana supermodern, spelunderlaget förstklassigt och ljuset av bästa kvalité. Duon framhåller även elva meters takhöjd.


PADELHALL. Janne och Heléne Gustafsson har byggt anläggningen på egen mark och den anses toppmodern. Foto: Roffe Andersson


Ändå talar de helst om det ”familjära”. Viljan är att skapa en klubb – Vallentuna Padelklubb. Till den ska tränings- och tävlingssugna söka sig.

– Vi vill bli första alternativet i Vallentuna, säger Niclas Berglund. Vi har en unik produkt, enda anläggningen som byggts från början och vi, tillsammans med ägarna Janne och Heléne Gustafsson, har fått tänka till hur vi vill ha det.

Bussa skolelever
Berglund ser bland annat en framtid där klubben med egen buss hämtar upp barn och ungdomar från skolorna för att sedan ge dem bra träning. I dag har klubben 12-15 barn i padelträning, till sommaren hoppas han ha 50-60 barn i verksamheten och att dessa ser klubbrummet som en plats att spela pingis i, bara vara i eller ge utrymme för läxarbete.

Vuxna ska kunna ta med sig jobbet till hallen och finna miljön familjär.

– Ett aktivt föreningsliv, jag förväntar mig att vi har en anläggning där barn och vuxna trivs. I våra tankar finns även seriespel på dagtid, men mycket är ännu i sin linda. Vi har 20-25 vuxna personer som går kurs varje vecka, säger Niclas Berglund och tillägger att man till jul gör en satsning på drop in-spel för barn och vuxna.

Mer än padel
En dag i veckan erbjuds också yoga och hjälp av Naprapatlandslaget, som nyligen etablerat sig i Vallentuna, i hallen.

– Vi jobbar med ett hälsotänk. Härom kvällen hade vi fyra-fem personer som inte var här för att spela padel utan för att ta hand om sin kropp. Det värmer mitt hjärta att människor mår bra av att vara här, säger Niclas Berglund.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se