SPORT 2023-03-30 KL. 10:28

Vallentuna riskerar degradering

Av Jonny Andersson

Vallentuna riskerar degradering
FALL. Vallentunas J20-lag är på fall efter förra veckans två förluster i återkvalet till J20 regional. Foto: Roffe Andersson

Vallentunas Hockeys J20-lag är illa ute i återkvalet till den regionalt högsta serien.

Laget måste vinna avslutande matchen mot Tumba och samtidigt hoppas att Enköping besegrar Nyköping. Om så inte sker behöver klubben åter hjälp av Almtuna. Och mer än så.

I kväll med start 19.30 summeras Vallentunas säsong i J20 regional.

Vallentunas äldsta juniorer hade det tungt i höstens grundserie, ramlade ner i en nedflyttningsserie där det vände så pass att laget, via play off, tog sig till ett återkval. Pågående återkvalet inleddes med tre raka vinster, med det hade Vallentuna en svit på 19 förlustfria matcher. Men. Därefter tog det tvärstopp. I början av förra veckan blev det torsk hemma mot Nyköping.

– Trist för killarna att sviten sprack, menade huvudcoachen Charles Franzén då, men såg ingen fara för kunnandet och tabelläget.


ÖDESKVÄLL. Med en omgång räcker det inte bara med att Vallentuna besegrar Tumba, lagets existens i högsta regionala serien vila dessutom i Enköpings händer. Foto: Roffe Andersson


Hoppas på Enköping
Det gör han i dag. I lördags gick laget på en ny snyting. 2–4 mot Nyköping följdes av 1–4 mot Enköping. Därmed sitter laget på pottkanten – fyra poäng efter Enköping och två efter Nyköping – med en omgång kvar.
I sista omgången gästas Enköping av Nyköping och Vallentuna möter Tumba, som hittills inte tagit en enda poäng. Tre poäng mot Tumba är bara tillräckligt så länge Nyköping inte tar mer än en poäng. Tar Nyköping en poäng behöver VHF svara för en målfest i Tumba för att nå andraplatsen via bättre målskillnad.

– Vi kan bara fokusera på det vi ska göra – 60 bra minuter mot Tumba. Helst hade vi haft avgörandet i egna händer, nu får vi hoppas på hjälp från Enköping, säger Franzén.

Två räddningsplankor
Redan i fjol var Vallentuna ytterst nära att ramla ur högsta regionala serien. Klubben slutade då trea i kvalserien och räddades av att Uppsalaklubben Almtuna som avancerade upp i J20 nationell. Om resulteten går emot VHF på torsdagskvällen kan Almtuna bli räddningsplanka igen.

Det räcker dock inte. Almtuna är ett av fem lag som spelar kvalserie till J20 nationell. Övriga är Björklöven, Karlskoga, Oskarshamn och Södertälje.

Två av lagen tar sig till nästa års J20 nationell och ska Vallentuna räddas kvar i J20 regional måste Almtuna och Södertälje vara de två lagen. Når båda J20 nationell skapas en friplats i J20 regional och den går till tredjeplacerade laget i kvalserien Vallentunas J20 spelar. Kvalserien till J20 nationell avslutas 11-12 april, risken är således att Vallentuna Hockey får leva i ovisshet fram till dess.

Risk för spelartapp
Många om och men, alltså. Inte desto mindre viktiga. Skulle Vallentuna försvinna ner en division tappar klubben tveklöst attraktionsvärde. Risken är att framgångstörstande killar skulle snegla åt andra klubbar.

– Så är det. Vallentuna behöver ha J20 på regional nivå, säger Charles Franzén som upplevt en bökig säsong med tunn trupp från start, därmed behov av stöttning från J18.

Till slutspurten förra veckan fick han dessutom matcha laget utan två av sina centrar, Theodor Forsström (skolan) och Ture Edvardsson (sjuk).

– Klart att det påverkar oss negativt, jag fick flytta upp Victor Glans från backplats. Men vi ska inte skylla på det. Vi har 60 minuter kvar att spela, ska göra det bra och sedan hoppas att resultaten går vår väg, säger Charles Franzén.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se