SPORT 2021-11-18 KL. 11:25

Vallentuna ställs mot lag från norra Hockeyettan

Av Jonny Andersson

Vallentuna ställs mot lag från norra Hockeyettan

SER FRAM MOT NYA LAG. Tränaren Mikael Österblom ser fram mot att få möta andra lag i fortsättningsserien efter att Vallentuna missat spel i Allettan efter jul.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Missar Allettan och får spela tuff serie där fyra lag måste kvala för att hänga kvar.

Vallentuna Hockey missar allettan i vinter. Med söndagens förlust mot Väsby övergav också matematiken Vallentunas planhalva.

Sent ska syndaren vakna. Så lyder ett ordspråk och nog tändes en strimma hopp för kommunens hockeykrigare med klara 4-0-seger mot Wings Arlanda i fredags. Det krävdes dock en rad vinster, samt hjälp på traven, för att laget skulle avancera upp bland de fem topplagen i östra hockeyettans tabell.

Den eventuella optimismen försvann omgående. Ridån gick ner i hemmamatchen mot Väsby i söndags. Gästerna gjorde 0-2 i upptakten av andra perioden och det var en marginal väsbyiterna fick med sig till slutsignalen. 3-5 blev resultatet och med övriga resultat i 15:e omgången, visade det sig att inte ens en seger hade genererat i fortsatta förhoppningar.

Stukad trupp
–En tabell ljuger aldrig, men jag vill ändå säga att vi gjort det bättre. Jag har aldrig varit med om ett större manfall än vi haft i höst. Nu saknades tio spelare mot Väsby och ändå är vi nära att göra 4-4 i slutskedet. Jag berömde laget efteråt, vi har inte kunnat krama ur killarna mer än vi gjort, säger tränaren Mikael Österblom.

Vallentuna har i grundserien haft 33 spelare på isen vid ett eller flera tillfällen. Som jämförelse har seriekonkurrenter som Hudiksvall och Haninge använt 24 respektive 26.

–Vi har inte fått kontinuitet, det har varit för oroligt med skador och sjukdomar.

I måndags ställdes träningen in. Österblom höftar att han skulle haft tio spelare i träningsdugligt skick.

–Absolut viktigast nu är att få tillbaka friska och hela spelare, säger Mikael Österblom.

Vill klättra
Tre omgångar återstår av grundserien (den första i onsdags, efter tidningens pressläggning) och förutsättningarna till trots har laget som morot att ta sig förbi Enköping och Wings.

Efter grundserien väntar säsongens stora nyhet. Förr har lagen på östra hockeyettans undre halva gjort upp om att undvika nedflyttning. Nu ska man göra det mot lag från norra hockeyettan. Vallentuna ska alltså upp till Vännäs, Sundsvall, Örnsköldsvik och beroende på utfallet blir det två ur kvartetten Kiruna, Teg, Piteå och Boden.

Långa resor
Att det blir långa resor, oroar inte tränaren.

–Jag tror killarna ser fram emot det. Det är annorlunda och något nytt jämfört med att spela mot samma lag vecka efter vecka.

Från denna 10-lagsserie går de tre bästa till play off, tre har spelat färdigt och hela fyra lag måste kvala för att hänga kvar.

– På försäsongen var vi tajta och vann mot bra lag, hittar vi tillbaka på den nivån ska vi klara oss bra i fortsättningsserien. Vi kan så mycket bättre än vi haft förutsättningar att visa i höst, säger Mikael Österblom.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se