SPORT 2022-03-17 KL. 13:45

Vallentuna VBK blickar mot elitserien

Av Jonny Andersson

Kommunens framgångsrikaste klubb har en bred och bra juniorkull

Vallentuna VBK blickar mot elitserien
Segertåg. Vallentunas division 1-damer tog i lördags 17:e segern på 20 matcher och nu ska den truppen verka som mentorer för nästa generation Volleybolltalanger. Foto: Roffe Andersson

Efter att klubben placerats i skuggan under många år ser ledare och spelare i 60-årsjubilerande Vallentuna Volley anledning att lyfta blicken och snegla uppåt i seriesystemet.

Det är mer än tio år sedan Vallentuna Volley/Elverket stadigt hade ett damlag att räkna med när SM-medaljerna skulle fördelas. 1968 togs första SM-guldet och då hade Bosön IK prenumererat på gulden sedan sportens födelse i Sverige, 1962. Andra mästerskapstiteln kneps mer i närtid, 1994. Sedan kneps en drös silvermedaljer fram till 2009.

Därefter försvann Elverket från elitserien och Vallentuna Volley har istället varit Sveriges bästa division 1-klubb. Liksom flera gånger tidigare vinner Vallentunalaget serien även i år. I lördags besegrades Stockholms Vingar med 3–0 i set. Segern var den 17:e på 20 matcher.

Men tillbaka upp på högsta nivå har spelarna och klubben inte velat. Förrän nu.


Framtiden. F03-06 vann båda sina matcher i lördags och det här är bara halva den framträdande nya generationen flankerade av tränarna Tobbe Edlund, Conny Sandbrink och Jocke Lund. Foto: Roffe Andersson


Gemensamma träningar
Under säsongen har VVBK matchat tre seniorlag, ett i division 1 och två i division 2. 2022-23 nöjer sig klubben med två damlag. En av poängerna med det är att klubbens äldsta flick- och juniorlag, innehållande spelare födda 2003-2006, ska integreras med division 1-truppen. I matcher, men framför allt i träning.

Anna Harlin, spelande coach i division 1-laget, gillar detta med ord som ”inspirerande” och ”roligt”.

I damtruppen Harlin företräder finns grymt med rutin, dock inte träningsfliten som i fornstora dagar. Truppens division 1-dominans baserar på landslagsrutin och klass. Och nu tilltalas spelarna av att fortsätta och samtidigt vägleda klubbens yngre kull.

- Vi ska ta ett steg i taget. Vi tror att det här ska funka, på samma sätt som när vi förde samman F03-04 med F05-06, säger Torbjörn Edlund, ordförande och assisterande tränare i F03-06.

Edlund understryker att man inte ska ha för bråttom. Ändå antyder han att klubben, om möjlighet ges, kanske försöker kvala om ett år.

Ambition bland spelarna
Wilma Häggmark och Emma Fransson får föra talan för den nya generationen volleybolltjejer i Vallentuna. De betvivlar inte för ett ögonblick att VVBK har en ljus framtid och att den drygt 20 spelare stora truppen har ambitionen som krävs för att bli elitspelare.


Optimism. Torbörn Edlund, ordförande och tränare, ser att Vallentuna VBK har fortutsättningar att återta sin position som en av landets bästa damföreningar. Foto: Roffe Andersson


– Vi har duktiga tränare, säger Emma Fransson och syftar då på Malin Harders, Joakim Lund, Conny Sandbrink och Torbjörn Edlund.

Emma och Wilma samt lagkompisarna har redan tränat tillsammans med Mia Nossent, Sara Mild, Emma Schäfer, Rebecka Ahlström, Alessandra Roventini, Carolina Ljung och allt vad klubbens merittyngda damer heter.

– Det är häftigt och inspirerande, säger Emma och Wilma i mun på varandra.
– De spelar med ett lugn och ser flera lösningar på var bollen ska spelas, tillägger Wilma.

Mer träning
Att dagens tre träningar i veckan är otillräckligt för spel på elitnivå är båda på det klara med. Ytterligare träning tycks inte skrämma dem. ”Det kan nog behövas”, konstaterar de glatt.
F03-06-kullen är redan bra på sin nivå och en tjej, tränaren Jocke Lunds dotter Leia Lund, går på riksidrottsgymnasiet i Falköping och ingår följaktligen i deras elitserietrupp. Det är en erfaranhet att dra nytta av när Leia vänder hem.
Och Torbjörn Edlund är nyfiken på om det finns damer i klubbens division 1-trupp som tilltalas av en andra elitseriekarriär.

– Vem vet? Kanske! Det ser hur som helst intressant ut att bygga på den här truppen, säger Torbjörn Edlund och går ner på Tellushallens golv för att hålla ordning på alla bollar som flyger omkring.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se