SPORT 2022-01-27 KL. 12:30

Vallentunakvartett styr Djurgården

Av Jonny Andersson

Storklubben har SM-titel i sikte

Vallentunakvartett styr Djurgården
Axel Hellberg Olsson instruerar nästa övning för Djurgårdens damlag. Målet är SM-guld finaldagen 16 mars. Foto: Roffe Andersson

Vallentunaungdomars tidiga nyfikenhet på futsal syns i dag tydligt inom Djurgårdens IF där ledargänget utgörs av Vallentunagrabbar med höga mål.

Platsen är Hjorthagshallen och kvällen sen. För att undslippa natträning genomförs dam- och herrträningen omlott, vilket gör att Vallentuna Nya kan sammanföra Axel Hellberg Olsson, David Bergqvist, Daniel Zachrison och Joakim Hellberg.

De två förstnämnda Vallentunakillarna leder Djurgårdens damlag medan ”Zacke” och ”Jocke” drillar klubbens herrlag.


David Bergqvist sköter i stort allt som rör futsal i Djurgårdens IF. Foto: Roffe Andersson


Delad träningstid
Damlaget är igång sedan 45 minuter när herrarna startar upp på hallens ena halva.

– En kväll i veckan har vi delvis gemensam träningstid, förklarar Axel Hellberg Olsson, som till råga på allt lirar i herrlaget i mån av tid.

– Gör vi inte så här har vi svårt att hitta en tredje träningstid för damerna och vi vill att de tränar tre pass i veckan. Futsal prioriteras inte vid fördelning av halltider, förtydligar David Bergqvist som är assisterande damtränare men även ansvarig för Djurgårdens futsalsektion.

David och Axel är helt inne på att damtruppen spelar SM-final den 16 mars. Och det är guld duon och truppen vill åt. Utmanarna är främst Örebro och Gais. Örebro och DIF är överlägsna i Svealand.

Guld i sikte
Gais toppar i Götaland och är ett så vasst lag att David tror att finalmatchen avgörs i Göteborg. I fjol trillade DIF bort i semifinal mot just Gais – efter förlängning.

En försmak av formläget ges när Örebro och Djurgården möts i seriefinal nu på fredag, 28 januari.


Även tränare fyller en roll under övningar. Foto: Roffe Andersson


På damsidan ligger utvecklingen drygt fem år efter herrsidan, enligt David Bergqvist. Det finns ingen allsvenska utan högsta serienivån är uppdelad i tre regionala serier: Götaland, Svealand och Norrland.

Dessvärre ser man flera lag som drar sig ur. I Svealandsserien har ett lag hoppat av, två i Götalandsserien. En orsak är att flera i första hand satsar på traditionell fotboll och helt enkelt inte har kvalité och kapacitet att fylla försäsongen med futsal.

– Futsal är den snabbast växande lagidrotten inomhus, på sikt får vi en elitserie även på damsidan, säger Axel Hellberg Olsson.

Att det ser bra ut för damtruppen är uppenbart. Däremot föregicks herrträningen av ”krismöte”. Laget spelar i näst högsta serien och ambitionen var att nosa på uppflyttning i vinter.

Misslyckad herrsäsong
Corona och lite tveksamt engagemang har grusat planen. Laget gjorde en räcka bra insatser, utöver det har det varit magert och blott fem vinster på tolv matcher. Senast blev det 3–9-förlust mot Dribbla United, Motala.

David Bergqvists ambition är att Djurgårdens herrar tar klivet upp i högsta serien, svenska futsalligan, nästa vinter.

– Självklart vill vi dit. Men det krävs att föreningen och vi i truppen satsar, säger Daniel Zachrison och fortsätter:

– Inför säsongen hade vi många nya, dessutom ett stort manfall på grund av coronapandemin. Det har blivit för mycket berg- och dalbana.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se