SPORT 2022-06-09 KL. 15:00

Vallentunalöpare 67:a i Stockholm Marathon

Av Jonny Andersson

Vallentunalöpare 67:a i Stockholm Marathon
VAN LÖPARE. Oscar Gustavsson, Vallentuna-Össeby OL, passerar framför Nordiska Museet på Djurgården. Foto: Pär Gustavsson

Vallentuna-Össeby-löparen Oscar Gustavsson korsade mållinjen som 67:e löpare när Stockholm Marathon avgjordes i lördags. Med det kopierade han nästan sin insats från i höstas.

Placeringen var aningen sämre och minuterna något fler, Oscar Gustavsson var ändå väldigt nöjd med sin insats i årets Stockholm Marathon.

– När loppet gick i höstas var det runt tio grader. Jag sprang då på 2:41 och blev 57:a, nu var det runt 20 grader, min tid 2:44:46 och jag blev 67. Jo, jag är nöjd. Värmen påverkar, säger 29-åringen med rötterna i Bällsta.

Trots att han bor och arbetar i Uppsala har han valt att fortsätta tävla för sin orienteringsklubb i Vallentuna.

Däremot orienterar han inte så frekvent längre, inriktningen har blivit slätlöpning med fokus på maraton. ”Maran” i lördags var hans sjätte och utöver i Stockholm har han sprungit Berlin Maraton vid ett tillfälle. Dit ska han också i år. Med målsättningen att klara kvalgränsen för att springa SM. För det krävs en tid under 2:39.

Springer till jobbet
– Berlins maraton är flackt, mycket platt och många slår sina personliga rekord där. Insatsen nu var ett bra kvitto och jag hoppas kvala in till SM, säger Oscar Gustavsson som kutar till och från jobbet som gymnasielärare i Jälla. Det ger cirka 1,8 mil per dag.

Cirka tio mil i veckan samlar han på sig och modet är gott.
– Mustafa Mohammaed var väl 42 år när han satte sitt svenska rekord (2:10:03) så jag har tid på mig, säger han och skrattar.
Oscar fyller 30 år nästa vecka.

Höll farten bra
Tillbaka till loppet i lördags så höll Oscar sitt tidsschema i 25 kilometer.

– Så långt är det ganska enkel löpning och man behöver hålla bra tempo för att ge sig en chans till en bra sluttid. Sedan börjar det stiga och gå långsammare. Jag tyckte ändå att jag kunde hålla farten bra sista 15 kilometerna. Det är en skön känsla att komma in på Stadion och veta att det inte är så många som tagit sig i mål snabbare, säger Oscar Gustavsson.

Ytterligare en Vallentunalöpare kom in bland de 200 första. Bert Pohlak, som ingår i Vallentuna FK:s löpargrupp, korsade mållinjen som 169:a. Löpargruppens ”talesman”, Mattias Axelsson-Willim, blev 354:e löpare i mål och Emma Ahlqvist inkom som 475:a bland damerna.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se