SPORT 2024-09-05 KL. 09:17

Vallentunasonen Bürger har JVM i siktet

Av Jonny Andersson

Säsongen då 15-årige Eric Bürger, med Vallentuna Hockey som moderklubb, började på hockeygymnasium i Örebro blommade han ut till en back i U17-landslaget. Efterföljande säsong fick han sin första SHL-match registrerad och utöver spel i ÖHK:s J18 och J20 fylldes cv:t med landskamper i Småkronorna på. Dock inte i samma mängd som debutåret i U17-landslaget.

Vallentunasonen Bürger har JVM i siktet
GRÖN. Efter tre säsonger på hockeygymnasium i Örebro har Vallentunakillen Eric Bürger värvats av den gröna klubben från Ängelholm. Foto: Peter Ekholm

– Jag vet inte varför, i Team 18 var jag väl bara med på en samling, säger han och berättar om senaste säsongen där han efter jul lade allt fokus på att avsluta sin tid i Örebros J20 snyggt. Hans speltid i SHL blev däremot oväntat sparsam, landskamperna sex till antalet.

Snabb flytt

Trots att Örebro inte tog sig från grundserien till vårsäsongens J20- Topp 10, tog sig laget bakvägen till SM-final genom att i slutspelet överraska mot Brynäs, Luleå och Djurgården.

I finalen fick ÖHK slutligen se sig besegrade av Skellefteå.

För Eric Bürger var det slutpunkten, han gjorde sin bästa säsong vilket kan utläsas av 26 (7+19) poäng och han var sedan en tid klar för Ängelholmsklubben Rögle BK. 5 juni tog han studenten, 7 juni gick flyttlasset i Skåne.

"Resorna blir färre"

Pappa Radko Bürger, profilstark spelare i Vallentuna i början av 1990-talet, har haft för vana att bila till Örebro. Nu blir det tre gånger så långt.

– Jag får ta flyg, säger han bekymmerslöst, men tillstår att resorna kommer bli färre.

Annan jargong

Eric tycker att han kommit till en bra plats för sin utveckling. Han bor centralt och har ”nära till allt”. Det finns tre ishallar och han talar sig varm om gymmet. Socialt är det en omställning att han inte längre har studier och skolkamrater vid sidan av. Det är hundra procent hockey i en ny miljö.

– Jag vill inte säga att det varit tufft, men visst är det en omställning. Med skolkompisar i Örebro har jag haft en annan jargong än jag har nu. Det är ju en del spelare med familj och barn, men det finns yngre som man kanske kan forma en jargong med när man varit här ett tag, hoppas jag.

ENERGISK. Han fick inte många SHL-chanser i Örebro, nu ger Eric Bürger uttryck för att han ska göra allt för att bli en viktig backpjäs i Rögle BK. Foto: Peter Ekholm

Hoppas spela junior-VM

Eric är en av åtta Röglebackar och yngst bland dem. Närmast i ålder är två som är fem år äldre. Är man som Eric född i årets sista vecka, mellan jul och nyår, är man å andra sidan van att vara yngst.

Yngst var han inte under förra veckans 5 nationsturnering i Schweiz. Stommen utgjordes av spelare i hans kull, födda -05 men med tio spelare födda -06/-07. Juniorkronornas mål är JVM i Ottawa i mellandagarna. Eric fyller mer än gärna 19 i Kanadas huvudstad.

– Spela i landslaget är ärofyllt. Jag ska göra allt jag kan i Rögle och på landslagssamlingar för att komma med.

Det här är en skridskoskicklig ung man, som är bra i det fysiska spelet och bra på att flytta puck.

Det är en ung lovande back, som älskar att träna och utvecklas. Han vill testa vingarna i vår miljö, och vi vill se vad han går för hos oss”, skrev Rögles sportchef, Hampus Sjöström, i sin presentation av Vallentunakillen.

Snabbare till handling

Försöker Roger Hansson och övriga Rögletränare att forma om dig eller är du värvad för kvalitéerna du visat?

– Jag skulle påstå att de vill lägga till grejer i mitt sätt att spela. De vill använda min skridskoåkning för att få bättre passningsmöjligheter och effektivare ta oss ur egen zon. Jag måste anpassa mig, det är annorlunda att spela senior- jämfört med juniorhockey. Från tanke till handling måste gå snabbare, det har jag jobbat mycket med senaste veckorna.

Han tycker att det gått bra, men är samtidigt medveten om att det tar tid att bli en stabil back i ett av fjolårets bästa SHL-lag. Av hela intervjun framgår att Eric Bürger är redo för arbetet som krävs.