SPORT 2024-05-23 KL. 11:45

VBK-poäng trots skador och utvisning

Av Jonny Andersson

En poäng kan kännas som en seger och gjorde så för VBK-spelarna med 3–3 i tidiga toppmötet mot Ängby IF.

1–0-MÅLET Efter en drömframspelning av Jonas Wallstenius gav Partina Basosila VBK ledningen i första halvlek. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna BK och Ängby IF kom till lördagens möte med 17 respektive 16 mål i sina två senaste matcher. Och det blev ännu en målrik match trots att VBK bland annat saknade Simon Sultan (hattrick i senaste två matcherna) samt sommarkontrakterade Andreas Räisänen.

Skade- och sjukdomsläget blev än tuffare i femte minuten. Då tvingades mittbacken Diarra Badji till en rejäl löpduell och blev sedan stående utanför kortlinjen med uppenbar smärta. Han fick kliva av, vilket gav Adam Gillberg en viktigare roll i bakre ledet. Men lagkaptenen försvann efter rött kort i inledningen av andra halvlek. Gillbergs vikarie, Luca Franzi, fick kvarten senare stöttning av ledare för att fotskadad komma av planen.

Wallstenius i dubbelroll

Avslutade som central mittback gjorde mittfältsdominanten Jonas Wallstenius och fick som övriga göra allt för att hindra gästerna från ett segermål. Långt tidigare hade Wallstenius bjudit på ögongodis med en magisk framspelning till Partina Basosilas 1-0-mål. Hans yttersida skar som en varm kniv i smör mellan Ängbyförsvarare och rättvänd hinner få med Basosila i löpdueller. Det krävdes ”flipper” kring straffområdeslinjen innan VBK-anfallaren sköt bollen till höger om målvakten och in i mål.

Leende tillstod Jonas Wallstenius att han också gillade framspelningen. Den blev dock oförtjänt bortglömd i dramatiken som följde.

Sett till första 45 och hela matchen var Ängby, med välskolade talanger från BP:s organisation, det spelskickligare laget och i 37:e minuten gjorde Västerortsklubben 1–1 på ett sätt som upprörde hemmalaget. Spelarna och ledarna förväntade sig en frispark, i stället pekade domaren i motsatt riktning. Ett par VBK-spelare var ur position och 1–1 ett faktum. Efterföljande protester kostade gula kort för Adam Gillberg och tränaren Pelle Hyppel.

Turligt ledningsmål

Halvleken såg ut att sluta 1–1. Det var innan publiken i 43:e minuten fick se ett osannolikt mål.

– Det är väl en på miljonen, säger frisparksskytten Jonathan Kroon.

Hans avsikt var att lyra in bollen för en nickskarv. Bollen hade varken riktningen eller lyftet, så döm om allas förvåning när bollen, utan någon spelares inverkan, studsade i straffområdet och gick i bananbåge över Ängbymålvakten.

– Det kan ha varit en grästuva eller något, säger Jonathan Kroon som även kan leverera ”riktiga” frisparkar.

FRISPARKSSKYTT. Jonathan Kroons 2–1-mål var minst sagt turligt, hans 3–1 desto vackrare och i slutänden poängräddande.

Som omgående i andra halvlek när han från kortare avstånd än vid 2–1-målet pricksköt in 3–1 intill målvaktens högra stolpe.

– Han placerade sig för långt till vänster och jag fick bra träff.

Nöjda med poäng

Glädjen blev kortvarig. Fem minuter senare tvingades Adam Gillberg med bryska medel förhindra ett friläge och fick nämnda röda kort. På efterföljande frisparken knorrade gästerna in reduceringen och inledde jakten på kvittering och ledningsmål. De gröntröjade fick nöja sig med det förstnämnda.

– Vi får jobba hårt för poängen, är syniska i vårt spel och gör en bra insats. Ängby är bra och vi ska vara nöjda med en poäng, säger Jonathan Kroon och fick medhåll i att delad poäng gladde VBK mer än Ängby.

– Definitivt sett till att vi mest måste försvara oss i andra halvlek, säger Jonas Wallstenius.