SPORT 2020-10-02 KL. 15:57

Vallentunabon som brinner för hästhälsa

Av Hege

Vallentunabon som brinner för hästhälsa

BREDARE UTBILDNING. Louise Sieka har en internationell examen som fysioterapeut, eftersom hon tycker att den svenska varianten inte är lika omfattande.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Visste du att det finns ett rehabcenter för hästar i Vallentuna? Där huserar terapeuter, veterinär, hovslagare med flera, som jobbar för att få hästar att hålla sig friska.

I norra hörnet av Vallentuna står barrskogen tät. En grusväg ringlar smal och ensam genom skogen. Vid skylten ”Salomea Ridsport” blir vägen om möjligt ännu smalare, men skogen öppnar upp sig och avslöjar en ovanligt modern stallbyggnad i trä omgiven av hagar. Här driver Louise Sieka sedan ett halvår en rehabklinik för hästar.
– Jag har varit företagare sedan jag var 21 och har bland annat drivit ridskola, så företagarerfarenhet hade jag, berättar Louise.

Men det var något helt nytt att öppna en klinik, något som gjort att arbetet fått ta tid.
– Jag och pappa gjorde säkert 20 skisser på stallet innan vi valde den här, säger Louise och sveper med handen över det ljusa stallet och behandlingsdelen.

Själv är hon godkänd att arbeta internationellt som equiterapeut, och är även utbildad sportmassör och osteopat för häst. Men hon tar in samarbetspartners, som hovslagare och veterinär.


igcaption>REHABTRÄNING. Det handlar inte om veterinär eller alternativ behandling – utan om båda, enligt gänget på Salomea Ridsport.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Måste se helheten
I dag är den belgiska veterinären Quentin Pleyers på plats och hjälper hästar med tandvård. Han är den första veterinären stationerad i Sverige som håller på att specialisera sig på rehabilitering.
– Vi är bra på att kolla ben och hältor nertill, men sämre på ryggar och på att se helheten i hästen, säger Louise.

Hon säger att många hästägare länge var skeptiska till allt annat än veterinärer. Sedan har pendeln svängt och det händer ofta att hästägare börjar med alternativa metoder hellre än att ringa ut veterinären.
– Men vi behöver en diagnos för att kunna rehabilitera på rätt sätt, och numera ingår ofta rehabilitering i försäkringen, berättar Louise.

Hur rehabiliteras då en häst? Det finns hjälpmedel som vattenträning, vibrationsgolv och laser. Men fysioterapeuten jobbar också med massage, akupunktur och träning. Allra helst vill Louise jobba förebyggande i stället för att ta emot hästar när de är skadade.
– Vissa menar att de hästar jag har, bland annat en islandshäst som kom sjua på SM 2019, har många problem eftersom jag berättat om dem. Men de har inte fler problem än andra, det är bara det att jag är medveten om problemen och kan jobba för att de inte ska utvecklas till en skada.

Både veterinären Quentin och Louise brinner för att hästägare ska söka mer kunskap.
– Kanske kommer vi att anordna clinics här i Vallentuna för hovslagare och veterinärer som vill lära av varandra, eller för hästägare som vill bli bättre på att själva kunna se om hästen mår bra eller dåligt, säger Quentin.