Vallentunas damer får vänta på sin premiär

Vallentunas damer får  vänta på sin premiär

TRÄNINGSFOKUS. Lina (i mitten) och tränare Lars Olsson peppar lagkamraterna under en träning på Vallentuna IP.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Nya beslut fattades strax innan spelstart

Medan det svenska fotbollsförbundet samt de övriga distriktsförbunden hade valt att skjuta upp allt tävlingsspel pga corona-utbrottet så har turerna kring fotbollen i Stockholm varit desto fler.

Och efter att först ha godkänt spel så kom det nya direktiv under den efterföljande veckan om att det i ännu en vändning inte blir något spel alls på seniornivå. Därmed får Vallentunas fotbollsdamer, likt de övriga representationslagen i kommunen, vänta på sin seriepremiär.

Beslutet fattades efter ett extrainsatt möte och beskedet kom kort därefter där Stockholms fotbollsförbund meddelade att man med omedelbar verkan ställer in samtliga tävlingsmatcher på seniornivå. Detta bara någon dag innan den schemalagda premiären skulle ha ägt rum för Vallentuna BK DF:s damlag som skulle ha spelat en bortamatch mot Ekerö. För lagkaptenen Lina Sinzenhauser kom beskedet kanske inte helt oväntat.

–Fokus har hela tiden legat på att serien ska starta och att det skulle bli match. Men man har väl haft i baktanke att det kunde komma nya direktiv vilken dag som helst, berättar Lina.

VBK Dams styrelse blev förvånade över att förbundet tillät spel i april.
Tränaren Lars Olsson ser fram emot en ny säsong. Han talar gott om det goda samarbetet mellan dam- och juniorlaget där nya förmågor har slussats in och höjt både intensiteten och glädjen i samband med träningarna.
–Tråkigt att det inte blir någon match men det är bara att acceptera att de som fattar besluten vet vad de gör, tycker Lars.

”Vi har respekt för viruset”
Det svenska fotbollsförbundet meddelade redan i mars att samtliga serier som administrerades av dem skulle skjutas på tiden där VBK:s herrlag, hemmahörande i division 3 norra Svealand, var först och dittills det enda representationslaget i kommunen att påverkas.

Vid månadsskiftet meddelade Upplands fotbollsförbund först att man skulle skjuta upp samtliga cupmatcher innan man fattade beslutet att följa samma spår som det svenska förbundet att preliminärt skjuta upp tävlingssäsongen till sommaren, närmare bestämt mitten av juni.

Detta berörde Brottby SK, GoIF Kåre samt Frösunda SK på både dam- och herrsidan. I och med beslutet från Stockholms fotbollsförbund är VBK Dam det sista representationslaget i kommunen vars tävlingsspelande också påverkas av den rådande pandemin.

Lina berättar om hur tankarna hade gått under uppladdningen med allt det som sker inför den numera inställda seriestarten.
–Vi har absolut haft respekt för viruset men vi har anpassat oss så gott vi har kunnat genom att bland annat undvika att vara i omklädningsrummet. Vi har velat starta serien som tänkt för att försöka leva någorlunda normalt trots omständigheterna.

”Jag själv känner ingen oro”
Stockholms fotbollsförbund val att vilja dra igång med start under föregående helg fick rubriker på högsta nationell nivå där bland annat statsministern Stefan Löfvén samt statsepidemiologen Anders Tegnell kritiserade beslutet.

Den 16:e april svängde Stockholms fotbollsförbund på nytt. VBK:s fotbollstjejer fick beskedet någon timme innan kvällsträning, men det var inga sura miner för det även om man hade velat spela match.
–Stämningen var ändå bra, vi hade pratat av oss tidigare under dagen i vår lagchatt. Så vi kunde hålla fokus och humör uppe.

Enligt de nya direktiven ska inte heller några träningsmatcher genomföras. Däremot kan de yngre spelarna i Vallentuna Dam, som även spelar i juniorlag, få matcher i kroppen med de yngre lagen.

Ungdomsfotbollen är alltså inte uppskjuten och under föregående helg premiärspelade ungdomslag i olika åldrar från Vallentuna BK, Brottby SK och Bällsta FF. VBK DF:s damjuniorer födda 01-04 premiärspelade under onsdagskvällen och för Sara Ringh, som även skulle ha representerat damlaget i söndags 19/4, så blir det en annan möjlighet till att få spela en fotbollsmatch.
–Jättetråkigt att inte kunna spela med damlaget, det hade man sett framemot och vi har väl ändå ungefär samma publik. Men kul att man har åldern inne för att spela med juniorlaget och jag kommer se till att försöka spela alla matcher där istället. Jag själv känner inte någon oro utan det ska bara bli kul att få spela fotboll, berättar Sara.

Turerna kring de olika besluten i Stockholm:

27/3
StFF (Stockholms fotbollsförbund) informerar om corona-utbrottet och att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer men att man planerar att dra igång tävlingssäsongen som vanligt, även om beslutet kan omprövas.

31/3
StFF har tagit del av regeringens direktiv av att sammankomster på fler än 50 personer är förbjudna. Seriestarten ligger alltjämt enligt plan men att cuparrangörer bör göra en riskbedömning kring sina tävlingar.

2/4
StFF beslutar att all tävlingsverksamhet ska skjutas upp till den 12:e april. Dagen efter meddelar man att det ska gå bra att genomföra träningsmatcher med begränsade resor.

6/4
StFF meddelar att tävlingsmatcher ska fortsätta att skjutas på tiden med inställda verksamheter den kommande helgen men att seriespelet ska dra igång den 17:e april. Samma dag meddelar Upplands fotbollsförbund att all form av tävlingsfotboll för seniorer, ungdomar och barn skjuts upp till mitten av juni.

8/4
StFF förtydligar att seriespelet kommer dras igång från och med den 17:e april och att man, efter samråd med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm, har stöd från det svenska fotbollsförbundet.

16/4
StFF meddelar dagen innan seriespelet skulle sparkas igång att man med omedelbar verkan ställer in samtliga tävlingsmatcher för seniorer efter förtydligande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Ungdomsverksamheten berörs dock inte ännu.

Dela artikeln här:

Ehsan Keshavarz

80-talist med intresse för att skriva, se världen och det mesta som har med sport att göra. Extremt avdankad division 6-spelare. Uppvuxen i Vallentuna men numera ute på vift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *