Världsmästarens nya uppdrag – träna Vallentuna IBK:s juniorer

Världsmästarens nya uppdrag  – träna Vallentuna IBK:s juniorer

DAGENS UPPLÄGG. Kalle ritar på tavlan hur han vill att övningarna på träningen ska gå till.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Innebandyns herrjuniorer förstärker med en välmeriterad spelare på tränarposten. Den tidigare juniorvärldsmästaren Kalle Berglund kommer att träna Vallentunas herrjuniorer till den kommande säsongen.

–Det är en fin förening i Vallentuna IBK. Det är lite mer hjärta här och vi är på god väg med ett herrlag som ska spela i division 1, så det ska bli kul att få vara med om att på allvar sätta Vallentuna på innebandykartan. Jag är sedan fyra år tillbaka bosatt här, har bra vänner här och har haft hand om sonen i pojkar-11. Så det var bara naturligt att köra här med, berättar Kalle om uppdraget där man i nuläget håller till i Hammarbacken innan det blir individuell träning i sommar.

Satsar på egna produkter
Kalle är uppvuxen i grannkommunen Väsby och är välmeriterad som spelare med ett JVM-guld i Tyskland 2001. Det svenska laget bestod av ett antal kommande storspelare och det var Kalle själv som prickade in det avgörande målet i finalen. Han har även ett SM-silver i bagaget med Caperio/Täby 2010. Här ser han framemot en satsning och ett gott samarbete mellan herr- och juniorlaget där man vill lyfta fram talangerna.

–Målsättningen är att ha en röd tråd mellan lagen. Jag har en bra dialog med ”Jompa” Gunnarsson (tränare i herrlaget) och vi pratar samma språk när det kommer till innebandy. Vi har samma syn på spelsystem och attityd och vill satsa på egna produkter, och det är målet med A-laget. Mitt jobb att få upp så många juniorer som möjligt och vi har väldigt goda förutsättningar till det. Och jag ser framemot att få jobba tillsammans med ”Mange”, säger Kalle om Magnus Guilotte med väldigt många år i Vallentuna innebandy.

KOLL PÅ LAGET. Kalle flyttade till Vallentuna för fyra år sedan och har haft rätt bra koll på föreningens lag.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Senast hade Kalle hand om Väsbys damjuniorer och en grupp elitsatsande tjejer. Han berättar om vad för typ av tränare dagens juniorer kommer att ha att göra med.
–De får en motiverad tränare som brinner för en fartfylld innebandy med mycket bollinnehav. Jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter, jag brinner för talangutveckling och är jättepeppad på att guida dem in ett roligt seniorliv.

Proffs i Schweiz
Och Kalle, som idag har varvat ner i Vallentunas division 4-lag, är rätt person till att just guida juniorer in i seniorbandyn. Redan som 18-åring gick han till AIK när de kanske var som allra bäst i den svenska elitserien. Från den tiden minns han en semifinalserie mot Balrog där motståndaren Mika Kohonen, på den tiden bäst i världen, fick drygt 55 minuters speltid i en direkt avgörande match. Därefter flyttade han till proffslivet i Schweiz, dit många svenska toppspelare vände sig. Det blev 5 år i alplandet och under den första säsongen vann han poängligan när han spelade för Basel Magic. Kalle berättar om ett väldigt speciellt liv.
–Under det första året i Schweiz var vi 4 svenskar. Det var ganska speciellt faktiskt, spelarna från Sverige hade höga löner medan de schweiziska spelarna fick pröjsa för att få spela. Man kan i stort sett säga att de finansierade vårt material, så det var ju lagom kul när man gled in på planen med nya klubbor och skor, berättar Kalle och fortsätter.
–Det var också speciellt att åka på bortamatch i de schweiziska bergen och se över tusen pers på läktarna med bjällror.

Förutom spel i Basel blev det även några säsonger i Grünenmatt. 2009 vände han hem till Stockholm för spel i den dåvarande guldkandidaten Caperio/Täby där han också bär med sig en del minnen.
–I Schweiz kunde jag ha avtal och kontrakt på 13 till 14 sidor. När jag signerade för Täby mötte jag upp tränaren ”Binge” Jäderlund och sportchefen Maimon Abdallah på McDonalds i Väsby. Maimon drog fram ett hopknycklat A4-papper som jag skulle skriva på, berättar Kalle om det mötet.

Fys på julafton
Efter att ha trappat ner i seriesystemet minns han en speciell återkomst till Schweiz.
–2016 skulle jag åka tillbaka till Schweiz. Det hade skrivits mycket i de schweiziska tidningarna om det, att det var en klassvärvning om jag var i närheten av samma spelare som när jag lämnade. Jag var väl inte i mitt livs form och där borta gillar de att köra rena fyspass under uppvärmningen. Jag var helt slut redan innan matchen drog igång.
Han ser även tillbaka på ett uteblivet fyspass under tiden i Caperio/Täby.
–Jag kommer ihåg när ”Binge” Jäderlund ville att vi skulle springa spåret klockan 8 på morgonen på julafton. Det här var på den tiden då det fortfarande var hög snö. Vi var ju många som trodde att det var ett jävla skämt, så vi var ju ett gäng som inte dök upp. Sen träffades vi efter nyår och visst hade de varit och sprungit. Så de som var där var klara för att spela powerplay resten av säsongen.
Det återstår att se om Kalle vill se sina adepter springa runt Vallentunasjön på julafton.

Namn: Kalle Berglund
Yrke: Säljare
Familj: Sambo och två barn
Klubbar: GAIK Väsby, AIK, IBF Falun, Basel Magic, UHC Grünenmatt, Caperio/Täby FC, Bollstanäs SK, Hammarby/Handen IF, Balrog IF, Grimsta IK, Väsby AIK
Meriter: JVM-guld, SM-silver

Dela artikeln här:

Ehsan Keshavarz

80-talist med intresse för att skriva, se världen och det mesta som har med sport att göra. Extremt avdankad division 6-spelare. Uppvuxen i Vallentuna men numera ute på vift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *