VBK-juniorer saknar det sociala

VBK-juniorer saknar det sociala

En vinter utan matcher och gemenskap har tärt på spelare och ledare

Vallentuna BK-tränaren Stefan Holm är övertygad om att en hockeysäsong utan hockey tärt hårt på hans juniortrupp. Samtidigt tror J20-tränaren att klubben har en organisation som lockar.

NHL-spelarna Patric Hörnquist, William Nylander och Kevin Stenlund samt SHL-ess som Oscar Möller, Richard Gynge och Niklas Svedberg, har till viss del Stefan Holm att tacka för sina kvalitéer. Stefan hade som tränare i TV-Pucken tre årskullar och från samtliga har talanger blommat.
Men mot Covid 19 har inte ens Stefan Holm haft ett vinnande recept. Han återvände till moderklubben förförra hösten och har i vinter upplevt det han beskriver i ett ord: ”jättetrist”.
– Det är måttligt roligt för alla inblandade. Vi har, som många andra, fått ägna oss åt konstgjord andning. Senaste veckorna har vi fått kliva på isen igen, ändå känns det som att säsongen tärt på killarna. För att hålla liv i någon typ av verksamhet har vi kört fys och löpning i smågrupper och med avstånd. Vi har accepterat situationen och försökt, säger Stefan Holm.

Saknar umgänget
Isac Nord är en av truppens 02:or som har en säsong kvar i J20. Han berättar om en säsong som inleddes som vanligt. Truppen kom igång med bra träning, hann spela några matcher innan coronan smög sig på.
– Först blev matcher inställda, sedan drabbades vi av pandemin och blev nedstängda i två veckor. I oktober stängdes allt ner. Vi körde gemensam fys men i slutet av november och hela december var det ingen verksamhet alls, säger Isac Nord.
Tråkigast tycker han det varit att inte ha det sociala umgänget i omklädningsrummet innan och efter träningarna. I stort alla har kommit ombytta och så är det även nu när man tillåtits komma tillbaka i isträning. De sätter sig på angiven plats på läktaren, snörar på sig skridskor och sist hjälmen innan de är ute på isen. De har tio minuter på sig från det att ismaskinen börjar snygga till underlaget.
– Det är ändå roligare än det varit tidigare i vinter, säger Isac Nord. Vi tränar rätt bra men det är svårt med motivationen när vi inte har matcher att se fram emot.

GENOMGÅNG. Stefan Holm och juniorerna går igenom några av träningspassets övningar.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Några har tappat gnistan
Stefan Holm förstår den känslan
– Självklart har flera uttryckt att ”det är nu vi måste utvecklas för att ta klivet in i seniorhockeyn”. Och det är svårt att se att man utvecklas utan att tävla mot andra lag, säger Stefan Holm.
Han noterar att ett par killar helt tappat gnistan, att en i praktiken redan slutat och han befarar att det kan bli fler som lämnar sporten. Det är priset för att gå från fem sex samlingar i veckan till att bara träna.
– Jag är för hockeyintresserad för att sluta. Jag vet dock andra som blivit uttråkade och är tveksamma till att fortsätta. Vi är en bra grupp, så det vore tråkigt, säger Isac som också sett utvecklingen i sin gymnasieklass.

Klasskompisar har slutat idrotta
Han går en idrottsklass och 20 procent av klasskamraterna har i dag slutat med sin idrott.
– All tid vi haft utan att få idrotta har blivit långtråkig. Man har blivit uttråkad, säger Isac Nord.

Stefan Holm hoppas att han och klubben kan behålla de flesta. Han tycker, trots pandemin, att det blåser positiva vindar inom VBK Hockey.
– Vallentuna ska vara norrsidans motsvarighet till Huddinge. Vi ska fostra bra hockeyspelare och jag bedömer att vi har goda förutsättningar för det i dag. Tar vi oss igenom den här säsongen ska vi växa som klubb, säger Stefan Holm.

Jonny Andersson

Dela artikeln här:

Uffe Lindeborg

Envis Vallentunanörd med ett brinnande intresse för människor och att göra hjältar av sportprofiler. Pratar (läs debatterar) gärna om Asociala Medier och om hur marknadsföring fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *