”Vi är förberedda när vi får klartecken”

”Vi är förberedda när vi får klartecken”

ÖVERENS. Vallentuna BK Dams ordförande, Peter Wallin och Axel Hellberg Olsson är eniga om att klubben satsar mot div 3.
Foto: PRIVAT

Nya tränaren, Axel Hellberg Olsson, laddar för att ta damlaget tillbaka till division 3

Efter en jobbig nedflyttning till division fyra tar Vallentunas damer nya tag.

Axel Hellberg Olsson, 27, har inför säsongen tagits in som ny huvudtränare. Han är redo att påbörja en ny resa med klubben han en gång började sin spelarkarriär i.
– Vi är förberedda, säger Axel till Vallentuna Nya.

Axel Hellberg Olsson har varit tränare på juniorsidan i Vallentuna damfotboll sedan 2017. Inför säsongen 2021 har han avancerat till att bli huvudtränare i damernas A-lag. Något han inte tvekade på och något han tagit sig an med stor tillförsikt.
– Hittills har det fungerat skitbra. Det har blivit en nystart. Damerna åkte ur fyran förra säsongen och det har varit stor spelaromsättning, så nu har vi gjort en hopslagning med de tre äldsta årskullarna. Syftet är att göra en ordentlig satsning tillsammans.

Tydlig målsättning
Hopslagningen har blivit en bra lösning för klubben som kämpat hårt under Corona. Flera av de äldsta lagen tappade många spelare under pandemins gång och nu har man istället fått ihop en sammansvetsad grupp och genomfört den nystart som behövdes.
– Det har varit ett stort pussel, men nu har vi fått till en bra struktur och många spelare som är träningsvilliga och jobbar hårt för att utvecklas som lag. Jag ska inte sticka under stolen med att det har varit en utmaning. Vi kan inte tvinga tjejerna att träna när det varit som det varit. Men sedan i vintras har vi jobbat på bra och är redo att slåss i toppen av serien, säger han.

Förra året åkte Vallentuna ner i division fyra. Men målsättningen från klubben och huvudtränaren Axel är tydlig.
– Vi ska tillbaka i trean. När vi diskuterat det här gemensamt i gruppen så är tjejerna bergsäkra på att vi kommer lyckas med det.

”Heltid vore en dröm”
För honom själv har tränarkarriären precis tagit fart. Utöver Vallentuna dam så coachar han även futsallaget Djurgårdens IF. Då han själv varit Djurgårdare sedan barnsben var det en dröm som slog in när han fick frågan i höstas.
– Känslan då var otroligt positiv hos alla i och runt laget. Men förra säsongen blev också väldigt konstig när allt ställdes in och vi inte fick träna eller spela matcher. Däremot ser vi med stor framtidstro fram emot vad jag tillsammans med min tränarkollega Daniel Zackrisson, 32, kan bygga upp. Att få träna både Vallentuna i fotboll och Djurgården i futsal, är en väldigt stor motivationskälla.

På sidan av fotbollen har han gått ett antal utbildningar i båda sporterna och utöver att plugga ekonomi på Stockholms universitet, är tränaryrket något som han kan se sig själv ägna sin framtid åt.
– Målet nu är att göra det så bra som möjligt med resan som vi påbörjat i Vallentuna och Djurgården. Sen siktar jag kanske inte på att ta över landslaget i slutändan men att fortsätta utvecklas och få chansen att göra det här på heltid skulle absolut vara en dröm, säger Axel Hellberg Olsson.

Förberedda
Trots att tränarkarriären fått sig en ordentlig skjuts med flera uppdrag på kort tid så är det svårt att inte tänka att man alltid kan bli bättre.
– Det är mycket jag skulle vilja utveckla i min tränarroll. En sak är att jag kan bli väldigt insnöad i små detaljer och taktiska moment som ibland kan bli lite väl nördigt. Ibland måste jag lyfta huvudet och se mer av helhetsbilden. Det är något jag hoppas kunna bemästra.

Med alla uppdrag som Axel tagit på sig undrar man om det inte kan bli lite väl övermäktigt.
– Livspusslet kan bli mycket ibland och det kan bli tufft i vissa perioder. Man offrar hela sin fritid och sociala liv för fotbollen, men i slutändan är det alltid värt det. Jag är omringad av många duktiga ledare i båda lagen, så det finns alltid folk som kan hjälpa till.

Seriepremiären för Vallentuna skulle varit till helgen men med det rådande smittläget i Stockholm blir det nu enligt STFF:s modell en veckobedömning inför varje omgång. När beskedet om spel kommer är än så länge oklart men när det blir godkänt för spel är Vallentuna redo.
– Vi är förberedda på att dra igång så fort FHM och STFF ger oss klartecken. Vi ser fram emot den nya säsongen när den väl blir av, avslutar Axel

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *