SPORT 2020-04-03 KL. 08:32

Friidrott tillbaka på sportkartan i Brottby

Av Ehsan

Friidrott tillbaka på sportkartan i Brottby

GENOMGÅNG. Tränarna Patric Lingwall och Tomas Berg håller en kortare genomgång inför en övning.
Foto: EHSAN KESHAVARZ

Brottby SK startade upp sin friidrottsverksamhet på nytt i höstas och har vuxit stadigt sedan dess.

Det är omstart för det som en gång i tiden var den verksamheten som lade grunden för föreningen och nu siktar man på att bli större – men framförallt att man ska ha väldigt roligt. Tränaren och ledaren Tomas Berg berättar om utvecklingen från det som till en början inte var mer än löpträning.
–Jag började springa lite i Täby med min son, sen tänkte vi att det hade varit kul att dra igång något och springa lite här. Så frågade jag ordföranden om vi kunde starta något som en del av Brottbyrundan, så det började som löpträning en gång i veckan för barn från 7 till 12 år. Till en början fick jag med mig fyra killar från sonens fotbollsgäng innan vi blev fler och fler, berättar Tomas.

”Nu då? Vi vill ha mer!”
Tomas berättar att barnen ville testa fler grenar efter att ha sprungit i spåret ett tag. Det blev det som nu är Brottby friidrott. Tillsammans med två andra ledare gick de ett par träningskurser och kidsen kan nu därmed testa på mer än bara löpning.
–Vi kör samtliga standardgrenar, i stort sett. Vi började med att lägga till längdhopp, lite tresteg i samband med det men huvudsakligen övar vi på teknik då för man inte får slita för hårt på knäna. Därefter höjdhopp och sprint på 60 meter samt häcklöpning. Vi övar även på spjutkast, även om vi främst tränar med boll eller visselspjut, och kulstötning. Diskus och stavhopp kör vi dock inte även om vi tränar på tekniken inomhus.

Det var ett kylslaget Brottby i tisdags där snön föll kortare stunder samtidigt som solen tittade fram emellanåt. Det var även tänkt att man skulle hålla sig just inomhus fram till mitten av april, men i en tid då sjukdomar har gått runt bestämde man sig för att dra igång utomhussäsongen tidigare än planerat och därmed även det som har varit rutin i samband med en utomhusträning.
–Oftast brukar det vara mycket stafettlekar inomhus, men nu försöker vi undvika det för då ska man växla stafettpinne och man står väldigt tätt och tight. Där har det blivit desto mer lek med hinderbanor så att barnen har fått öva på att använda armarna och hoppa samtidigt som vi använder alla redskap som finns inne.
–Under utomhussäsongen brukar vi alltid börja med att springa en och en halv kilometer som uppvärmning, sen delar vi upp oss i två grupper och kör igång med två grenar.


igcaption>Foto: EHSAN KESHAVARZ

”Friidrotten finns i väggarna”
Det är gratis att prova på och barnen betalar inte mer än hundra kronor per år, vilket är den ordinarie medlemsavgiften, och det har funnits visst intresse även utanför Brottby. Det som en gång började med ett fåtal fotbollskillar är nu väldigt jämnt fördelat med både pojkar och flickor över två grupper på över 40 unga idrottare, och Tomas ser gärna att de blir fler.
–Vi hoppas att det ska växa och att vi ska kunna fortsätta fylla på underifrån och bli fler grupper. Friidrott var jättestort i Brottby SK en gång i tiden, så det finns i väggarna i klubbstugan. Men på sikt behöver vi fler ledare. För en tid sedan hade vi 26 barn på en träning men endast två ledare, så vi får försöka entusiasmera flera. Men även föräldrar är med och hjälper till och stöttar.
Det viktigaste är dock glädjen och man ser även något väldigt positivt i att tjejer och killar kan sporta tillsammans i friidrotten.

–Vi har mycket fokus på lek och vi fokuserar på att ha roligt. Inte så mycket teknik i första hand där vi främst vill att barnen har kul. Först vid 12 års ålder blir det lite mer regler för det, men då ska man ha glädjen med sig. Det som är så kul med friidrott är att man kan vara bra på olika saker och i friidrott finns det något för alla och alla kan lyfta varandra. Det är nyttigt och det är så bra att tjejer och killar kan köra tillsammans. Speciellt i en tid som nu när det är lite oroligt att man kan komma ut och ha roligt, avslutar Tomas Berg.