NÖJE 2020-07-03 KL. 09:45

Ful ankunge spelas i gröngräset i coronatider

Av Hege

Ful ankunge spelas i gröngräset i coronatider

UDDA TEATER. Ensemblen som sätter upp en föreställning utomhus under coronatider är: Matilda Bördin, Ida Breimo, Samuel Muntlin, Marcus Sturewall och regissör Filip Johansson.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Ett gäng skådespelare och musiker blev av med jobben i coronatider – och beslöt sig för att sätta upp en familjeföreställning utomhus. Premiär blir det i Vallentuna den 11 juli.

Två par bestående av skådespelare och musiker satt och åt middag på var sitt håll, och pratade via videosamtal.

– Vi pratade om hur alla jobb bara dragits in. Vi började spåna och kom på att vi ville göra något ihop, säger Vallentunabon Ida Breimo.

En föreställning skulle behöva göras utomhus, med publiken på filtar med två meters avstånd mellan olika sällskap, kom gänget bestående av professionella musiker och skådespelare fram till.

Vill sprida kultur
Idas sambo Filip Johansson fick idén att göra HC Andersens Den fula ankungen med musik och fysiskt skådespel, som akrobatik, mim och extra mycket arbete med kroppen från skådespelarnas sida. Något som kan passa extra bra när teatern spelas utomhus, utan scenografi och möjlighet till kostymbyten.

– Utan kostymbyte är kanske det enda man byter en hatt när man byter karaktär, och då måste man jobba extra med kroppen, förklarar Ida.
Förutom att få något att göra, och slippa gå sysslolös, vill ensemblen i Tillfälliga teatern sprida kultur.

– Vi vill ge kultur till barn. Allt har ju ställts in och det finns ingenting nu. Vi vill ge glädje och hopp till barn och deras familjer, säger en medlem i ensemblen, Matilda Bördin.

Får ärlig respons
Gänget känner varandra sedan de arbetat på Astrid Lindgrens värld – och känner väl till både utmaningar och glädjeämnen när det gäller interaktiv barnteater.
– Man får så ärlig respons av barn. Om det är bra behåller de uppmärksamheten, medan vuxna är artigare och applåderar oavsett. Med barn är det väldigt tydligt om man har sina skådespelarredskap på plats, säger Matilda.

Fakta/Föreställningen
Den fula ankungen sätts upp i två föreställningar den 11 juli vid grönområdet vid Korallen vid Vallentuna centrum.

Om det faller väl ut med intresserade kan det hända att det blir fler tillfällen.

Maximalt 40 åskådare får plats.
Boka biljetter genom att skicka ett mejl till ankungen@tillfalligateatern.se.

Varje biljett kostar 100 kronor (oavsett ålder).
Vallentuna kommun har bidragit med 10 000 kronor för att göra föreställningen möjlig, genom ”En snabb peng”.