NÖJE 2020-11-27 KL. 11:26

Jessica Jäger bjuder på julgodis för öron och själ

Av Uffe

Jessica Jäger bjuder på julgodis för öron och själ

Jessica Jäger planerade för en julsingel förra året. Men släpper istället ett helt album i år.
Foto: JENNIFER AXELINA

Uppfyller sin dröm med att ge ut ett album med tio välkända jullåtar

Vallentunas sångfågel, Jessica Jäger, uppfyller en dröm och släpper ett julalbum. Det nya albumet med tio låtar finns tillgängligt att lyssna på efter 27 november.

Jessica berättar hur hon fick idén till att göra ett album med jullåtar:
– Så länge jag minns har jag drömt om att göra ett album som omfamnar livets olika skeden och ett julalbum. ”Livets skeden” gjorde jag till verklighet förra hösten och en av dem som lyssnade på skivan var den kyrkomusiker som skulle ackompanjera mig på julbön i en av Täbys kyrkor. Hon tyckte så mycket om albumet att hon lyssnade igenom det flera gånger för att höra om någon av sångerna kunde passa på julafton. När det inte fanns någon frågade hon om jag kunde tänka mig att skriva en julsång att framföra. Jag blev inspirerad och smickrad och skrev en text.
– Spontant fick jag för mig att inte bara skriva en sång, utan att spela in och ge ut den också. Jag hade ju fått mersmak efter höstens album…! Men det tog stopp vid texten. Melodin kom inte till mig. Så istället för att stressa ur mig något och jobba mot streamingtjänsternas deadline för julreleaser bestämde jag mig för att ge ut den till julen 2020 istället.
– Strax efteråt anlitade jag en affärscoach som har som approach att ”10x:a” (alltså ”10-gångra”) alla mål. Så när jag kom med målet att ge ut en julsingel blev det tiofaldiga målet ett julalbum med tio låtar. Det målet har jag agerat på hela året och nu är det verklighet: ”Julglitter”.

Vad har du själv för minne av julmusik när du var lite och växte upp?
– Jag förknippar ”Carolas Jul” (som kom ut 1991) med alla mina barndomsjular. Framför allt minns jag hur mamma lyssnade på albumet medan hon pysslade i köket och jag låg i min säng och försökte (?) somna. Senare kom Carolas fantastiska ”Jul i Betlehem” och med det årliga julkonserter som mamma och jag har haft som tradition att gå på. I år hade vi biljetter till premiärkonserten för 50 personer - på releasedagen av mitt eget julalbum. Jag hade bokat in just den dagen för att FIRA. Men Carola har fått ställa in alla sina 18 konserter och jag samtliga releaseaktiviteter.

Förbjöd bjällror
Vilken känsla är viktigast att förmedla?
– Jag kan inte välja en, men ”glädje, hopp och närvaro”, vill jag säga. När jag hade mitt första möte med producenten, Mats Nilsson, och vi spånade fritt om albumets innehåll och inriktning ville jag ta de klassiska julsångerna och göra dem lättsamma och ge dem puls.
– De svenska julsångerna är ofta så melankoliska… Jag vill att det ska vara mysigt att slå in paket och baka pepparkakor, inte att man ska deppa ihop, slutkörd i soffan. Samtidigt ville jag inte att det skulle vara hurtigt och glättigt, så jag ”förbjöd” Mats att använda några som helst bjällror i arrangemangen.


igcaption>Foto: 360You Photography

"Jag har blivit sedd och hörd"
–I slutändan bär dock albumet på många olika känslor och skiftningar. Jag är en känslomänniska med hela spektrat och jag är inte hel förrän hela jag kommer fram. Det återspeglas i mixen av stilar och teman: upptempo-versionen av ”När juldagsmorgon glimmar”, det vilsamma i ”Stilla natt” och det (faktiskt) lite melankoliska i nyskrivna texten ”Min stund”.

–Den sistnämnda låten handlar om ”den duktiga” som vill göra allt för att andra ska ha det bra och som ger och ger och in på småtimmarna mot julafton inser att hon glömt bort sig själv och att det är dags att fylla på sin egen kraft innan hon öppnar sitt hem för andra. Melankolisk ja, men den lyfter och ger hopp och kraft.

–Låten ”Midvintervals”, med text och musik av Erik Bernholm, som haft fina framgångar som låtskrivare i Melodifestivalen, lyfter temat att inte kunna leva med varandra men heller inte utan. När han skrev den på 80-talet hade han knappast en tanke på att en tjej som ännu inte var född skulle komma att spela in den ett år när just det dilemmat blev verklighet för hela världen.

– ”Midvintervals” gavs ut som singel redan i oktober och jag har mottagit så otroligt mycket kärlek för den. Jag är så innerligt tacksam för samarbetet med både Erik (som även mixat och mastrat) och Mats. Jag har blivit sedd och hörd genom hela processen och de båda har utmanat och lyft mig. Så tacksam.

Nytt album: Julglitter
Releasedatum: 27 november
Antal låtar: 10
Några välkända spår: ”Stilla natt”, ”När juldagsmorgon glimmar”, ”Jul, jul, strålande jul”, ”Nu tändas tusen juleljus”, ”Betlehems stjärna”, ”O helga natt”