NÖJE 2020-11-20 KL. 11:20

Nu kan vi hitta lokala hantverk på sociala medier

Av Hege

Nu kan vi hitta lokala hantverk på sociala medier

BRA SAMARBETE. Annika berättar att hennes barnbarn agerar testpanel för det hon virkar.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Den nya facebooksidan Tillverkat i Vallentuna ska sätta hantverkare från kommunen i kontakt med kunder. Redan har det satt snurr på affärerna.

– Under coronatider ska man inte gå någonstans och handla, och om man ska handla är det kanske bättre att stanna närmare hemma, säger vallentunabon Joanna Wozniak.

Hon har gått på loppis i centrum och smakat på Cajsas choklad.
– Jag ville hjälpa dem, de kanske inte har jobb eller har mer fritid just nu. Vi har ingen aning om vad som tillverkas i Vallentuna, säger Joanna.

En vanlig köp- och säljsida finns mest till för att sälja saker begagnat.
– Då säljer folk sådant som de ägt, inte sådant som de gjort.

Sagt och gjort, Joanna skapade facebookgruppen Tillverkat i Vallentuna. På två veckor har gruppen fått över 300 medlemmar.
– Det känns att det finns intresse så jag är ganska glad. Själv har jag hittat saker till vänner som ska ha barn, som filtar och dekorationer.

Finns på Instagram
En av dem som säljer via gruppen är Annika Nicke Öhrström. Hon tar emot i vardagsrummet med en massa virkade prylar.
– Jag älskar verkligen att skapa. Det är sådan ro att få kliva in i min lilla bubbla och ta fram garn och virknål och se hur det växer fram, säger Annika.

Det som var startskottet var små bläckfiskar med armar som går att dra ut.
– Jag skickade dem till prematurer på neonatalen. För tidigt födda barn kan dra i armarna i stället för att dra i slangar och sladdar, berättar Annika.

Sedan växte det hela. Andra virkade djur till barn, bebisfiltar och sjalar. När Annika gick med i Tillverkat i Vallentuna smällde det till, och listan på beställningar är lång. Bästsäljaren är en sjal med fickor.
– Det är svårt att veta vad man kan ta betalt. Mina vänner säger att jag kan ta minst det dubbla men jag vet inte. När jag började sälja hade jag virkat 30 gosedjur och så fick jag betalt för garnet när jag sålde.

Virkintresset började när Annika var liten.
– Min mormor lärde mig. Jag virkade långa maskar som jag nystade upp på rulle och sedan såg jag hur många varv jag kunde dra runt huset.

Men en syslöjdslärare i sexan fick Annika att sluta virka.
– Hon sade att jag höll nålen fel, och bad mina kompisar påminna mig om det hela tiden. Sedan slutade jag.
Att Annika började igen kom i samband med att hon fick barnbarn. En svägerska har peppat till att starta en instagramsida och att våga sälja hantverken.
– Jag är så glad att se andra använda det jag gjort. Jag har ett litet barnbarn som är min testpanel och det kommer ett barnbarn till i mars, så jag har en del att göra.
Annikas virksida på instagram: @madebyannika11