NÖJE 2020-02-28 KL. 09:04

Ungdomsgård i Brottby - torsdagshäng för mellanåren

Av Peter

Ungdomsgård i Brottby - torsdagshäng för mellanåren

För några veckor sedan öppnade Torsdagshänget för barn mellan 10 och 12 år på Karby bibliotek.

–Det är något helt nytt härute, säger Malin Andersson och Millan Österberg som sköter träffarna. Vi kom på att det inte fanns några aktiviteter här för barn i den åldern. När man fyllt 13 kan man gå på Haket, och i Kårsta finns det verksamhet för barn mellan 6 och 10 år. Men för de som just är på väg in i tonåren har det inte funnits något.
De åtta ungdomarna som kommit hit idag nickar instämmande åt beskrivningen.
–Det har känts lite orättvist att mina äldre bröder kunde vara på Haket hela tiden medan jag inte hade någonstans att gå, säger Oliver. Det enda man kunde göra här förut var att hänga på Ica eller sitta på biblioteket och kolla i mobilerna. Ja, och så fotbollsträningen förstås.
–Det var så vi upptäckte Torsdagshänget, fyller Tintin i med ett skratt. Vi satt här med mobilerna och väntade på bussen till fotbollsträningen när Malin och Millan kom in. När de plockade fram mellis och spel blev vi nyfikna, och då berättade de att det skulle bli en fritidsgård för just sådana som oss. Vi blev jätteglada, för särskilt på vintern när det är för kallt för fotboll fanns det absolut inget att göra.


igcaption>ROLIGT HÄNG. Barnen tycker att det är toppen att det äntligen finns något för just dem i Brottby. Mellis, spel och pyssel går hem, men läxhjälp är ingen intresserad av.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Ännu har inte alla upptäckt Torsdagshänget.
–Första gången kom det knappt en handfull barn men nu blir det fler för varje gång, säger Malin. Det är svårt är att nå ut till alla, men vi har förstås besökt Karbyskolan och berättat. Det är klart att Torsdagshänget inte kan få samma uppmärksamhet som den nya stora ungdomsgården Mega, men det är viktigt att berätta att det händer saker även utanför centralorten.

Från början hade Millan och Malin tänkt erbjuda läxhjälp.
–Men just det är det ingen som velat ha, skrattar Malin. Pyssel, spel och mellanmål går bättre. Fast det viktigaste är att det finns vuxna som man kan prata av sig med. Det här är en viktig ålder, just innan man börjar slå sig fri och skapa sin egen identitet på riktigt.