NYHETER 2023-02-02 KL. 08:45

14-åriga Rafael Moldovan vann Vallentunas funkisfestival

Av Anneli Leijel

14-åriga Rafael Moldovan vann Vallentunas funkisfestival
BÄST. Rafael Moldovan vann publikens hjärtan när han framförde vinnarlåten "Anyone". Foto: Roffe Andersson

Inför en fullsatt publik blev det till sist Rafael Moldovan, 14 år, med låten ”Anyone” som vann Vallentunas delfinal i funkisfestivalen. Han får nu tävla vidare i en av semifinalerna på Nalen i Stockholm i april.

Precis som förra året fanns i år möjligheten att se funkisfestivalen både på plats på Vallentuna teater och digitalt via Vallentuna kommuns webbutsändning. Och innan klockan hunnit slå 15.00 i lördags var det fullsatt på Vallentuna teater.

– Vi hade inte kunnat drömma om att det skulle bli helt fullt. Det är jättekul att det är så stort intresse för funkisfestivalen, säger Anette Fahlcrantz, projektledare för deltävlingen.

Medan de därhemma fick börja med att se en presentationsfilm på deltagarna, framförde de elva tävlande tillsammans en dans på scenen. Publiken tjoade och klappade och stämningen var redan från början hög.


FULLSATT. Deltagarna peppades av en entusiastisk publik. Foto: Roffe Andersson


Peppande publik
Under kvällens framföranden var det också flera i publiken som hade med sig skyltar med namnen på sina favoriter.

Innan det blev dags för den första tävlande förklarade Anette Fahlcrantz hur omröstningen skulle gå till. Genom att med sin mobiltelefon, eller hemma vid datorn, logga in på menti.com och knappa in en särskild kod, kunde man avge en röst på sin favoritartist.

Sedan var det dags för den första tävlande att äntra scenen till publikens jubel. På scenen fanns också en orkester som bestod av musiklärare från Kulturskolan.

De elva tävlande framförde covers på låtar som ”Did I tell you”, ”In i dimman”, ”Änglavakt” och ”Bad habit”. Publiken peppade, klappade och sjöng med och glädjen och energin hos de tävlande gick inte att ta miste på.

Årets jury bestod av kommundirektör Annika Hellberg, kommunstyrelsens ordförande Johan Skog (M), kulturproducent Anna Lodenius Sjödin, sångerskan Linda Rapp från Åkersberga och förra årets funkisvinnare i Vallentuna, Filippa Fors.

Gillar K-pop
Efter en halvtimmes paus med möjlighet till fika i kafeterian, var det så dags att få höra vem som utsetts till 2023 års vinnare. I år röstade 260 personer. Det kan jämföras med förra årets 190 röstande.

–Var och en av er har imponerat så på oss, och var och en av er är riktiga artister på scenen, så det var inte lätt för oss att utse en vinnare, sa Linda Rapp innan hon läste upp juryns motivering:
– Med glädje och stolthet tillkännager vi vinnaren i årets Funkisfestival i Vallentuna. Denna person har visat stark publikkontakt med sin artistiska glädje, äger scenen och har lyckats fånga och charma publikens hjärtan med sin energi och sina moves i sitt framträdande. Årets vinnare är Rafael Moldovan!

En mycket glad vinnare fick motta både diplom och blommor och framförde sedan vinnarlåten ”Anyone” av bandet Seventeen från Sydkorea, en gång till.

– Det känns jättebra, sa Rafael, när Vallentuna Nya fick en liten pratstund med honom på scenen.
Det är första gången Rafael, som fyller 15 i år, är med i funkisfestivalen.
– Han tycker om att sjunga, gillar koreansk pop, och övar mycket hemma framför teven, berättade Rafaels mamma.

Inför semifinalen på Nalen senare i vår har han inga planer på att ändra på något, utan kommer att ”köra järnet ännu mer”.
Vid de två semifinalerna på Nalen i april väljs 12 tävlande ut till finalen på Stockholm Waterfront i juni.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se