NYHETER 2024-09-19 KL. 09:38

16-åring dömd för förberedelse till mord

Av Uffe Lindeborg

En 16-åring från Vallentuna greps i juni i år när han befann sig utanför en portuppgång i Jordbro, beväpnad med en pistol. Pojken har suttit häktad sedan dess, och i veckan dömde Södertörns tingsrätt honom till ett års sluten ungdomsvård för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

16-åring dömd för förberedelse till mord

Polisen kom honom på spåren när han, av okänd anledning, lämnade sin väska i ett trapphus och inte längre kunde komma åt den eftersom porten låsts. I väskan fanns ett ombyte och en mobiltelefon. Han hade en pistol gömd i byxlinningen.

Misstänkt väska väckte uppmärksamhet

Allmänheten reagerade på väskan som låg kvar i trapphuset och kontaktade polisen. När polisen anlände till platsen såg de 16-åringen smita runt huset, bara för att strax därefter återvända till porten. Polisen upplevde hans rörelser som misstänkta och agerade omedelbart. Vid en kontroll fann de en pistol med magasin på platsen dit han hade sprungit.

Vid en genomsökning av 16-åringen upptäcktes ytterligare en mobiltelefon. I en chatt på den krypterade appen ”Signal” fanns meddelanden med detaljerade instruktioner om hur han skulle genomföra ett mord. Enligt instruktionerna skulle han avfyra det första skottet på nära håll för att inte missa. Han hade hörlurar i öronen och var inloggad på en Pixel-telefon där samtal pågick via ”Signal”.

Möjlig hjälp på platsen

Innan han låstes ute från porten hade någon placerat en ouppblåst ballong över låskolven, något som får polisen att misstänka att 16-åringen fick hjälp. Portens inloggningssystem visade att en närboende öppnat åt honom. Den personen togs in för förhör, misstänkt för medhjälp.

Okänt offer risk för vedergällning

Vem som var måltavlan för mordet är fortfarande oklart, men rättsväsendet misstänker att den undre världen har information om detta. Risken för vedergällning mot 16-åringen bedöms som hög, särskilt nu när domen är offentlig. Han är inte den första Vallentunabon som har kopplats till den pågående konflikten mellan kriminella gäng. Tidigare har Vallentuna Nya rapporterat om en sprängning med handgranat på en balkong samt tre olika skjutningar mot fastigheter i området.

Inledningsvis nekade 16-åringen till brott, men ändrade senare sin version och erkände grovt vapenbrott. Han hävdar att han var i Jordbro för att leverera pistolen till en för honom okänd person.

Han reste från Vallentuna till Jordbro tidigt på morgonen i en förbeställd taxi, en resa som kostade över 1 200 kronor. I förhör uppgav han att en ”kompis”, som han inte kunde namnge, betalade taxin.

Vapenbilder i mobiltelefonen

Vid en husrannsakan i pojkens hem fann polisen en liten mängd hasch gömt bakom ett par badbyxor. I hans mobiltelefon hittades även bilder på vapen och ammunition, tagna i hans pojkrum – en ytterligare koppling till hans inblandning i gängkriminaliteten.