NYHETER 2022-09-08 KL. 12:00

20-åringen firades med heldag ute

Av Daniel Bergholm

20-åringen firades med heldag ute
NÖJDA. Bild fr. vänster. Gustav Olsen, Cecilia Nordholm och Maximillian Naumov. Foto: Daniel Bergholm

I år är det 20 års-jubileum för Vallentuna Friskola. Och vad passar bättre än att fira den genom att utnyttja sin nya skolgård på bästa sätt. Under Skolans Dag gjorde man just detta och fixade tolv stationer och där eleverna fick tävla sinsemellan.

– Det är absolut roligare än en vanlig lektion, säger årskurs 9 eleven Maximillian Naumov, som ansvarar för en av stationerna.

När Vallentuna Nya innan sommaren skrev om att Vallentuna Friskola skulle flytta från gymnasiet upp till gamla Karlbergsskolan var en av de större positiva aspekterna med flytten att man nu skulle få en större möjlighet att genomföra aktiviteter utomhus på en ordentlig skolgård och inte i anslutning till en väg och parkeringsplats. Detta är något som direkt testades den sista augusti när det var dags att genomföra den traditionella Skolans Dag.

– Det är 12 lag som ska genomföra tolv stationer. Årskurs nio är de som ansvarar för stationerna, årskurs åtta är lagledare och sedan är det årskurs 6 och 7 som är med i lagen, säger rektorn Camilla Stahre.

Glassbil överraskningen
När vi dyker in på skolan är tävlingarna redan i full gång och det märks att engagemanget är på topp när bollar flyger till höger och vänster och strategiska moment ska genomföras med precision.

– Sedan avslutar vi med hamburgare till lunch och att glassbilen dyker upp vilket vi tror kommer bli en extra rolig surprise till eleverna, säger Camilla Stahre.
Bland de tolv stationerna är det ett blandat utbud som erbjuds. Allt från musikquiz, bollabyrint, känna igen lärarnas ögon men även stationen att föra vatten från en hink till en annan. På den sistnämnda ansvarar bland annat Leia Mackenzie och Maximillian Naumov.

– Det är många grupper som jobbat på bra. Jag var rädd för att bli blöt i början men än så länge har jag klarat mig, säger Leia Mackenzie.

– Det är kanske lite segt, men det är absolut roligare än en vanlig lektion, säger Maximillian Naumov.

Vad är det som krävs för att man ska lyckas hos er?
– Det är i grund och botten en bra strategi, och att göra det i bra tempo. Det var exempelvis ett lag som lyckades använda tratten på ett extra bra sätt och lyckades fylla hinken med 24 cm. Det blir svårslaget, säger Leia Mackenzie och Maximillian fyller i.

– Vissa lag har varit bättre än andra, så är det. Men teamwork är viktigt och det gör att det skiljer så mycket mellan bästa laget och de som ligger sist på 7 cm.

Även matematik och NO-läraren Cecilia Nordholm, som varit med sedan allt startade för 20 år sedan, är imponerad över hur grupperna jobbar.


PLUSKÄNSLA. NO/Matte-läraren Cecilia Nordholm och årskurs 9 eleven Leia Mackenzie tycker att den nya skolgården ger möjligheten att göra Skolans Dag ännu bättre på Vallentuna Friskola. Foto: Daniel Bergholm


– Det var nog ett smart drag att vi gjorde om lite så att 9:orna fick sköta stationerna i stället för oss lärare, säger hon och fortsätter

– Eleverna sköter detta jättebra och skolgården är fantastisk i jämförelse med den nere vid gymnasiet. Det blir liknande den vi hade vid Lovisedalsskolan förr i tiden.

Varuautomat på väg
Hon påpekar att eleverna inte än börjat utnyttja all den yta som finns i och med den nya skolgården. Och utöver det så är det fortfarande en del grejer som behöver fixas på skolan, men snart är en varuautomat på väg och kommer vara i funktion inom någon vecka.

– Där är tanken att vi ska sälja lite nyttigare tilltugg än det som eleverna köpte på Lidl som till stor del var godis och energidryck, det kommer vi inte ha, säger Cecilia Nordholm.

Innan dagen är över ska hamburgare och glass ätas, och det var inte helt lätt att lösa den stora mängden hamburgare som ska göras av några tappra lärare, en av de som hade det hett om öronen var Henry Hicks.

– Det är drygt 500 hamburgare som ska grillas och nu börjar det bli lite stressigt, men vi kämpar på, säger han med 2 min till att första elevruschen börjar.

I bakgrunden hörs små gliringar om att arbetet går så bra att de snart kan konkurrera ut Bores nere i centrum. Innan dagen är över hinner även redaktionen testa en hamburgare som trots att instruktionerna från Henry lyder “vill du ha din hamburgare halvbränd, bränd eller helbränd?” får stabila 4/5 i betyg.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se