NYHETER 2023-02-02 KL. 08:30

250 personer dansade loss i Bällstaberg till populära Casanovas

Av Anneli Leijel

250 personer dansade loss i Bällstaberg till populära Casanovas
FULLT ÖS. Dansbandet Casanovas musiker kunde njuta av att många Vallentunabor hängde med och dansade till deras musik. Foto: Roffe Andersson

Hemligheten bakom den lyckade satsningen? - ”Det är glädjen som är grejen”, säger Marie Wall, ordförande i Vallentuna dans.

250 personer trängdes på dansgolvet i Bällstabergsskolans multihall när dansbandet Casanovas spelade i lördags.
– En fantastisk kväll! Mycket folk, bra stämning och ett väldigt bra band, sa Carin Nordengren, en av dem som tagit sig till Bällstabergsskolan för att få dansa till ett av sina favoritband.

Arrangör för kvällen var föreningen Vallentuna dans, som både ger danskurser och anordnar danskvällar i Vallentuna fyra gånger per termin.
– Ikväll är det en väldigt lyckad dans. Det har varit lite trögt att komma i gång efter pandemin. Men nu är vi på gång, sa Marie Wall, ordförande för Vallentuna Dans när Vallentuna Nya fick en pratstund med henne i köket, där kvällens fika förbereddes.


DANSGLÄDJE. Marie Wall, ordförande i Vallentuna dans, tar sig en svängom tillsammans med Tomas Lodén, en av styrelsemedlemmarna i föreningen. Foto: Roffe Andersson


Glädjen ger energi
En sådan här danskväll är det fox och bugg som gäller, och det är bland annat kurser i dessa danser som Vallentuna dans erbjuder. Allt från nybörjarkurser till fortsättningskurser. Föreningen har cirka 400 medlemmar. För kursverksamheten håller de till i Rosendalsskolan och hyr även in sig i Kvarntorpsgården i Täby, berättade Marie Wall.

För ungefär fem år sedan började de ordna danskvällar i Bällstabergsskolan. Både för medlemmar och andra intresserade.

Vad är roligast med dansen?
– Glädjen, det är glädjen som är grejen. Vi är en ganska prestigelös dansklubb där alla får vara med och ha roligt. Vi är också många som hjälps åt att ordna de här kvällarna. Flera bakar och säljer kaffebröd. Vi hyr in bord och stolar. Dansen är mellan 19 och 23, men de sista som ställer i ordning är inte klara förrän framåt klockan 1 på natten. Vi är beroende av våra medlemmar och är så glada för dem.

Tävlar i mello
Dansbandet Casanovas från Vadstena som kom till Vallentuna i lördags, hör till de stora och populära banden som kan ägna sig åt spelande på heltid. 1998 vann de dansbands-SM och 2018 utsågs de till Årets dansband. I år ska de även vara med i melodifestivalens tredje deltävling i Lidköping den 18 februari.

Hur tycker ni det är att spela i Vallentuna ikväll?
– Jättekul! Det är mycket folk, trots att vi har konkurrens i stan, sa bandmedlemmen Simon Bondesson, när han var på väg in efter pausen för att spela igen.

Bandet hade nåtts av ryktet att M&M Fox night skulle hålla danskurs på ett annat ställe i Vallentuna samma kväll.

Medelåldern på danskvällarna brukar vara ungefär 45-60 år, enligt Vallentuna dans ordförande Marie Wall.

– Vi har medlemmar mellan 18 och 80 men de flesta som är här och dansar är 45-60 år.

Monica Carlsson sitter i styrelsen för Vallentuna dans. Hon har varit med sedan föreningens start för cirka åtta år sedan och håller olika danskurser. Eftersom hon också kan föra, brukar hon passa på att bjuda upp några damer under danskvällarna då det ofta är ett överskott på tjejer.

– Det är så mycket glädje en sådan här kväll, alla är här för att dansa och ha roligt och helt utan alkohol, sa Monica Carlsson.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se