NYHETER 2024-03-14 KL. 11:10

Åtalas för våldtäkt mot barn

Av Uffe Lindeborg

En person som nyligen utbildats till förskolelärare är anklagad för att ha begått allvarliga brott mot ett barn. Brotten omfattar flera tillfällen där personen ska ha utfört sexuella handlingar med barnet, som var 12 år gammalt vid tiden för händelserna. Nu väcks åtal mot mannen som suttit häktad sedan september förra året.

Åtalas för våldtäkt mot barn
FÅNGAD. Vallentunabo åtalas för grova brott. Foto: Adobe

Domstolshandlingarna beskriver att de brottsliga gärningarna inkluderar oralt och vaginellt samlag samt andra sexuella aktiviteter som anses lika allvarliga. Det nämns också att personen ska ha lämnat så kallade sugmärken på barnets kropp.

Mannen flyttade till Vallentuna i december 2022 efter att ha avslutat studier till att bli förskolelärare. Av åtalet att döma är det oklart i vilket sammanhang övergreppen begåtts. De ska ha skett mellan 1 juli och 18 september 2023. Vid kontroll är det tydligt att mannen inte varit anställd inom Vallentuna kommun.

Personens agerande beskrivs som medvetet och avsiktligt. Många förhör har hållits både med offrets vänner och anhöriga, samt med mannens mamma. Vid förundersökningen har det säkrats en hel del bevis mot mannen, såsom sms och ljudupptagningar.

Bland de åtalspunkter som riktas mot mannen finns; väldtäkt mot barn, sexuellt ofredande mot barn, olovligt anskaffande av alkohol, som rubriceras som ett grovt brott, ringa narkotikabrott och barnpornografibrott.