NYHETER 2022-12-08 KL. 09:00

Allt viktigare att stötta behövande nu när omvärlden är svajig

Av Daniel Bergholm

Allt viktigare att stötta behövande nu när omvärlden är svajig
HJÄLPER 2019 startade Sahar Sjöberg "En hjälpande hand i Norrort" tillsammans med Eila Rajai. Idag har gruppen över 4 500 medlemmar. Foto: Roffe Andersson

2019 startade Sahar Sjöberg tillsammans med Eila Rajai "Hjälpande hand Norrort”.

De har en Facebookgrupp med syfte att hjälpa behövande familjer i Vallentuna och våra grannkommuner. Idag har gruppen över 4 500 medlemmar och trots att många människor nu står inför en tuff jul så har engagemanget i gruppen varit över alla förväntningar.

– Det finns många som inte har mat på bordet, men att folk är så hjälpsamma har fått mig att inse hur många fantastiska människor det finns där ute, säger Sahar Sjöberg.

Projektet startade Sahar tillsammans med Eila och arbetet görs helt ideellt. Under tiden som gått har de haft runt 15 återkommande familjer i Norrort som de hjälper. Men inför julen i år så har Sahar märkt av att fler och fler kommer till dem för att be om stöd.

– Just nu har vi 15 ansökningar och därtill har jag nio meddelanden som ligger och väntar på Messenger som jag måste ta tag i, säger hon.


VIKTIGT Inför jul i år får Sahar dagligen meddelanden i mobilen från människor som är i behov av hjälp. Foto: Roffe Andersson


Oroliga tider
Hon påpekar att det är under jul och sommarlov som det oftast finns ett större behov av hjälp. Med de skenande el-priserna och räntehöjningarna är Sahar orolig att problemet kommer bli ännu större framöver.

– Man lägger ner själen i det här och vi är såklart oroliga att det kommer bli fler och fler. I det är vi också rädda för hur det ska bli på sikt. I vårt arbete så släcker vi bara bränder, säger hon.

Hjälpande hand Norrort hjälper till med mat, kläder och nu under julen så är det viktigt att barnen kan få en julklapp under granen.

Det vanligaste är att de hjälper ensamstående mammor och i deras insamlingar utgår de alltid efter hur många barn som finns i familjen.

– Med bidragen som vi får in så köper vi presentkort på olika butiker. Att många vi hjälper är ensamstående mammor gör det tufft när man inser sina begränsningar. Man hade gärna hjälpt till med så mycket mer om man kunnat, säger Sahar Sjöberg.

Mycket hjälp
För att få möjlighet att dela ut presentkorten som familjerna behöver krävs det att många i samhället hjälper till, med allt från privata Swish-överföringar till att olika företag och organisationer bidrar.

– Vi har företag som förra året skänkte granar, en tatuerare som jobbade extra för att skänka sina intäkter till oss och organisationen Drivers Against Child Abuse som också stöttat oss med så många julklappar att hela huset och bakluckan fyllts upp, säger hon.

I deras arbete har Sahar dessvärre också fått uppleva en del problem med människor som försöker utnyttja hjälpen. Därför gör de alltid kontoutdrag och kontrollerar att den de hjälper inte har missbruksproblematik eller försöker luras.

– Vi vill att hjälpen ska gå till de som verkligen behöver mat på bordet. Det finns alltid folk som fuskar och det är tragiskt att det finns människor som har samvete till det. Folk försöker luras varje gång vi lägger ut att vi gett en matkasse till någon, säger Sahar Sjöberg och fortsätter.

– En annan besvikelse var när vi skickade ett presentkort till en barnfamilj och fick tillbaka ett uppsprättat kuvert från posten, där någon tagit presentkortet som var till barnen. Jag ringde till posten men de kunde inte göra något. Man blev så jävla besviken och nu lämnar vi presentkorten personligen i stället.

Ont i hjärtat
Totalt lägger de ner 7–15 timmar i veckan med det ideella arbetet. Sahar beskriver att glädjen som infinner sig hos personer de hjälper är obeskrivlig och gör att allt slit är värt det. Samtidigt som hon också insett att hon får se mycket misär.

– Det är många som är återkommande och man blir lite deras psykolog, en vän och kan hjälpa lite grann. Men det gör ont i hjärtat att se människor som har det så jäkla tufft, säger hon avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se