NYHETER 2024-08-22 KL. 11:13

Allvarlig sjukdom bland bin upptäckt i Angarn

Av Victoria Sid

Bisjukdomen Amerikansk yngelröta har upptäckts hos enbiodlare i Vallentuna. Eva Kum-erius som bor inom radien för skyddszonen känner ingenstörre oro för smittan.

– Nu har det dykt upp och vi är där igen, säger Eva.

Allvarlig sjukdom bland bin upptäckt i Angarn
TUFF START. Evas bisamhälle hade en tuff start på året och har därför redan börjat få sin vintermatning. Nästa år tror hon att de kommer vara starkare. Foto: Victoria Sid

I Brottby i utkanten av sin trädgård har Eva Kumerius sin biodling. Vid den gula bikupan flockar sig bina vid ingången och Eva beundrar den på några meters avstånd. Likt förra året är hennes biodling inom skyddszonen som i år upprättats kring Angarn där Amerikansk yngelröta uppräckts. Att smittan spridits även i år tycker hon är tråkigt.

– Vi hade hoppats på att vi skulle vara av med problemet eftersom vi tog till de åtgärder som man kunde förra året, säger Eva.

BIKUPA. Eva Kumerius tyckte att det räckte med en bikupa i år. Förra året hade hon fem stycken på gräsmattan bakom sitt grange. Foto: Victoria Sid

Hon har själv hållit på med biodling i flera års tid och förklarar att ett biår har vissa steg som man behöver göra. Förutom att sköta om bina är det viktigt att hålla koll på sjukdommar.

– Det är ett husdjur som man skaffat och det måste man sköta om, säger Eva.

I bikupan ser Eva till att ge bina de bästa förutsättningarna. Olikt andra husdjur går inte bisamhällen att påverka utan där får man som odlare följa med och rätta sig efter deras faser.

– Det är de som bestämmer. Inte jag, säger Eva och skrattar.

Provtagningarna på hennes egen kupa har varit fina och inte haft några förhöjda tal av smittsporer vilket gjort henne lugn trots utbrottet i närheten.

– Jag är inte orolig. De är provtagna och det såg jättefint ut, säger hon.

INBLICK. Eva tycker att det är roligt att ha bin. Hon får en inblick i naturen på ett helt annat sätt genom bina. "Man ser naturen genom bina, det är himla roligt", säger hon. Foto: Victoria Sid

Stort mörkertal

Sussanne Havn jobbar som bitillsynsman i Vallentuna. Sedan upptäckten i Angarn har hon varit runt i skyddszonen för att se om smittan spridit sig. Hon beskriver sjukdomen som allvarlig och smittsam.

– Hittar man yngelröta måste man elda upp allt. Då måste man elda upp bisamhället och bostaden. Allting måste rengöras, vertyg, tänger och kläder, säger Sussanne som beskriver hur sjukdomen sakta men säkert förintar bisamhället.

Att ge beskedet om Yngelrötatill en biodlare är tungt enligtSussanne.

– Det är en sorg för man vet vad det innebär. Det blir ett husdjur. Det blir mitt lilla husdjur och man vet att måste elda upp det, säger Sussanne.

Stockholmsområdet har varit förskonat från sjukdomen men i andra delar av landet har utbrotten varit många. Men att få bukt på smittspridningen menar Sussanne är ett riktigt gissel. Som bitillsynsman går hon igenom alla samhällen som finns registrerade hos Jordbruksverket inom skyddszonen runt ett utbrott. Men listorna med uppställningsplatser är långt ifrån hur det faktiskt ser ut.

MEDLEM. Eva är med i Vallentuna-Väsby biodlareförening. Vanligtvis brukar de träffas på medlemmarnas biodlingar men det går inte nu när smittan upptäckts. Foto: Victoria Sid

– Det är ett mörkertal hur många samhällen som finns uppställda. När vi var ute sprang vi på ganska många som inte var registerade. Men det är biodlarna som måste ta ett ansvar. Bina ska registreras, säger Sussanne.