NYHETER 2023-05-04 KL. 08:15

Analog idé vann förstapris

Av Joakim Lindeborg

Analog idé vann förstapris
VINNARE. Årets UF företag blev "2 and 1", bakom företag står Natalia Sokolowska och Lovisa Augustsson. Foto: Joakim Lindeborg

Få saker signalerar att sommaren är på ingång lika starkt som när glada blivande studenter har mösspåtagning i centrum. Pandemins påverkan är ett minne blott och glädjeropen är tillbaka.

Det är fredag 28 april, klockan är 14:00 och nerverna smyger sig på hos studenterna som väntar på vem som ska vinna priset för årets UF-företag.

Vinnarna presenterades av två välkända företagarkvinnor, Annica Eklöf, ordförande för Företagarna och Malou Parkkila, franchisetagare för Svensk Fastighetsförmedling i Vallentuna samt representant för Rotary.

Vinnarna var UF företaget ”2 and 1” som släppt en egenproducerad bilderbok med illustrationer som riktar sig till barn. Ämnet för boken är samkönade föräldrar, och belyser ett ämne som för många är tabubelagt. De två som drev företaget var Natalia Sokolowska och Lovisa Augustsson.

Andrapriset gick till Elite Night UF som har arrangerat en rad olika evenemang till både barn och äldre. Tredjepriset gick till Ballhunters UF som precis som namnet tyder har varit ute och letat golfbollar på olika banor som de sedan tagit hand om, tvättat och paketerat om och kunnat sälja som återvunna bollar.

Svårkonkurrerat
Vi fick en pratstund med rektor Johan Klintberg efter hans tal om den egna studenttiden och där han avslutar med att ge en applåd till alla lärarna och eleverna.

Gymnasiet renoveras för fullt just nu och till nästa student ska de nya lokalerna vara klara, tror du det kommer att öka dragningskraften till Vallentuna gymnasium?

– Nej inte nämnvärt. Jag tror att den huvudsakliga anledningen till att ungdomar väljer bort Vallentuna gymnasium är läget. Vi har inte samma utbud och bekvämligheter runt gymnasiet som andra kommuner har. Det vi dock har är en riktigt bra utbildning som håller hög kvalitet, säger Johan.

I en kommun där det bara finns ett gymnasium kan det vara enklare att få till breda samarbeten. Eftersom det dessutom är kommunalt drivet ökar möjligheterna för god samverkan mellan föreningsliv och kommunens andra verksamheter. Något Johan lyfter är samarbetet med föreningslivet.


HÖGTIDLIGT. Johan Klintberg, rektor på Vallentuna gymnasium berättar om sin gymnasietid i sitt årliga tal innan han också tar på sig studentmössan tillsammans med eleverna. Foto: Joakim Lindeborg


– Vi har idag ett starkt samarbete med föreningslivet. Våra idrottsprofiler lockar elever som nog inte skulle välja Vallentuna i andra fall, men där idrottsintresset är så pass stort att det är en avgörande faktor.

Nu väntar 22 skoldagar för de blivande studenterna, sedan är det dags för det årlig utspringet för studenterna på Vallentuna gymnasium, den andra juni.

Joakim Lindeborg
jocke@vallentunanya.se