NYHETER 2023-02-09 KL. 08:30

Bällstabergsskolan har två klasser med i ”Vi i femman”

Av Daniel Bergholm

Bällstabergsskolan har två klasser med i ”Vi i femman”
TÄVLINGSSUGNA Tjejerna från klass 5B på Bällstabergsskolan är stolta över att ha kvalificerat sig till "Vi i femman". Foto: Roffe Andersson

Klass 5A och 5B på Bällstabergsskolan har blivit uttagna att vara med i det klassiska radioprogrammet "Vi i femman".

– Eleverna har varit grymma och det hoppas jag att vi kan förmedla till dem oavsett hur det går framöver, säger Fredrik Carlzon, som är mentor för båda klasserna.

2 440 klasser och nästan 50 000 femteklassare deltog i uttagningarna till Vi i femman 2023. Onsdagen den första februari avslöjades vilka klasser som blivit uttagna och på Bällstabergsskolan kom båda årskurs-fem klasserna med. Att båda kom med är något som är ovanligt vilket gjorde att P4 radio Stockholm kom till skolan och uppmärksammade det hela.

Åtta klasser från varje P4-område i Sverige gick vidare och Bällstabergsskolans klasser kommer tävla i Stockholm. För att komma med krävdes det att man hade det bästa klassnittet på det individuella testet som inkluderade 30 frågor som handlade om allt möjligt.

– En fråga var vad roligt betyder på danska, en vad galaxens centrum heter och en om huvudstaden i Schweiz. Vi har tittat på lilla aktuellt skola varje vecka och tränat på nyheter, berättar eleverna i klass 5A och 5B när vi träffar dem och Fredrik Carlzon fyller i.

– Att båda klasserna gjort så bra ifrån sig och kommit med är jättehäftigt bara i sig, säger han.

Kvartsfinalerna inleds den 20 och 21 mars där klass 5A kommer möta Källängens skola på Lidingö och klass 5B kommer möta Danderyds Montessoriskola.

– Vi kommer få sändningsutrustning hit och eleverna kommer i ett separat rum få svara på frågorna live i radio. Sedan får man reda på ganska direkt hur många poäng man fått och om man är vidare eller inte. Det blir otroligt spännande, säger Fredrik Carlzon.

2+2 tävlande
De två elever från varje klass med bäst resultat är de som kommer få tävla i kvartsfinalen tillsammans. Varje klass har även två reserver. Eleverna som kommer få tävla är i klass 5A Ludvig Falk, Freja Olsson, Cornelia Gåhlin och Oliver Umunna och i 5b Mio Terneborg, Fritz von Bothmer, Elvin Nord och Therese Bauer.
– Vi kommer träna på gamla ”Vi i femman”- frågor och lite om allt möjligt. Men det viktigaste att få in är att ingenting händer om man svarar fel, mer än att man får vetskapen om att: ”det här kan jag ju lära mig”, säger Fredrik Carlzon.

På plats i klassrummet har redan konkurrensen mellan klasserna så smått börjat märkas av och bägge klasserna är övertygade om att det är de som kommer prestera bäst i tävlingen.

Tre klasser i riksfinal
Går man vidare från kvartsfinal väntar efter det semifinaler och därefter regionsfinalen den 30 mars. Vinner man den så är det sedan en nationell tävling och efter det väntar eventuellt en riksfinal med de tre bästa klasserna.

– Oavsett så är känslan att vi gått vidare så här långt jättestort. Det vi hoppas på är väl att klasserna ska slippa möta varandra, tills finalen, säger Fredrik Carlzon med ett stort leende.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se