NYHETER 2024-05-02 KL. 11:44

Bazaar och livemusik i Centrumkyrkan

Av Victoria Sid

Den första maj kommer Centrumkyrkan i Vallentuna annordna en bazaar för Ukraina. Förutom delikatesser, mat och musik kommer Natasha Kharchuk och hennes man Maksim Kharchuk berätta om deras arbete i Ukraina.

Bazaar och livemusik i Centrumkyrkan
BASAR. Natascha som annordnar basaren väntar på en leverans från Ukraina men när den kommer vet hon inte än. I leveransen finns olika delikatesser och hantverk från barnen på de dagliga verksamheterna i Ukraina. Foto: Victoria Sid

I centrumkyrkan har förberedelserna inför första maj försiktigt dragit ingång. För ett år sedan annordnades en liknande bazaar som blev uppskattad. Därför valde man i år att lägga den på första maj och dessutom bjuda besökare på livemusik inne i kyrkan. Natascha Kharchuk som fixar med basaren väntar tåligt på en levernas direkt från Ukraina med delikatesser. Honung från hennes föräldrars biodling, torkade körsbär, kål och saltgurkor. Men något hon nog ser ännu mer fram emot är att hennes man Maksym är påväg till Vallentuna från fronten i Ukraina.

– Han väntar på flyget i Polen. Han brukar vara med soldaterna vid fronten eller i fältsjukhusen och hjälpa till, säger Natascha.

När Ryssland invarderade Ukraina kom Natascha till Vallentuna med sina två barn medan hennes man som är pastor stannade kvar. Från Vallentuna har Natascha jobbat på distans med en organisation som driver dagcenter för fattiga barn runt om i Ukraina. Totalt har organisationen runt 100 dagcenter.

– I min hemby är dagcentret i en buss. Vi serverar mat på papptallrikar för vi har ingen möjlighet att diska i bussen. Vissa barn får bara mat på dagcentren eftersom många familjer är väldigt fattiga, säger Natascha och visar bilder från bussen.

DAGCENTER. I Nataschas hemby i Zhytomyr utanför Ukraina ligger dagcentret i en buss. Dit kan barn från fattiga familjer gå och få mat efter skolan. De kan även pyssla och få stöd. Foto: Victoria Sid

Berättelser från Ukraina

Natascha och Maksim kommer under tillställningen dela med sig av sina upplevelser i Ukraina. Natascha om arbetet med dagcentrumen och Maksim om upplevelserna från fronten och på fältsjukhusen. När han har besökt soldater i skyttegravar har han haft svårt att sova. I skyttegravarna kryllar det av råttor som springer över de sovande soldaterna.

– De kan inte ta av sig skorna för råttorna äter på fötterna. Det kommer bara mer och mer råttor, säger Natascha.

Bazaaren som hålls för Ukraina kommer förutom ukrainsk mat och delikatesser även innehålla hantverk från barnen på dagcentrumen. Alla pengar kommer gå direkt till organisationen som driver daghemmen, Youth for christ.

MATFIX. När leveransen från Ukraina kommer är det mycket som ska göras. All mat ska paketeras och det ska handlas till maten som kommer lagas på plats av Maksim. Foto: Victoria Sid